február 27, 2024

Legfontosabb kora tavaszi teendők a gyümölcsfákkal

alma

A gyümölcsösben a metszés a legfontosabb tavaszi munka egyike, hiszen ez határozza meg a későbbi termés mennyiségét. A metszés célja, és lényege a fa élettartamának meghosszabbítása, egyben az egyik legnagyobb szakértelmet igénylő, legmunkaigényesebb tevékenység.

Kora tavaszi teendők a gyümölcsösben

A tél végén, a hidegek elmúltával a gyümölcsfákkal három legfontosabb kora tavaszi munkát kell elvégezni: a metszést, a fa törzsének ápolását, valamint a lemosó permetezést.

Metszés szerepe

Minden gyümölcsfának megvannak a maga jellegzetes technikái. Tovább nehezíti, hogy a gyümölcsfák kor szerint is eltérő metszést igényelnek. Egy erőteljes visszametszés által az elhanyagolt öreg fák visszafiatalíthatók: a drasztikus beavatkozás után a fa erőteljes hajtásba kezd. Nyári metszésnél a sok felesleges ágat távolítjuk el, így a fa nem rájuk fordít feleslegesen sok energiát.

A lomb koronájának ritkítása fontos a lomb szellőzése miatt, valamint a fa koronájának belső részét is több napfény éri. Kezeljük a nagyobb vágási felületeket, sebkezelő kenőccsel kenjük be, így a seb gyorsabban begyógyul és a terület kevésbé fertőződik el. Fertőtlenítsük a munkaeszközöket – ágfűrész, kést, metszőollót – például 70 százalékos alkoholban legalább fánként, ennek a fertőzések tovább terjedésének megakadályozásban van jelentősége.

alma

Miért fontos a fák törzsének ápolása?

A kora tavaszi kéregkaparásnak, és a fa törzskezelésnek főként környezetkímélő növényvédelmi céljai vannak, ugyanakkor nyáron kevesebb gond lesz a növényvédelemmel. Ha karóval, vagy drótkaparóval alaposan letisztogatjuk a fák törzsét, azzal rengeteg olyan kártevőtől szabadulhatunk meg, amelyek a kéreg alatt bújnak meg.

Erős kesztyűben dolgozzunk, és a kéregtörmeléket gyűjtsük össze, és égessük el. Majd sebkezelőt, sebzárót alkalmazzunk a nagyobb kambium sérülések begyógyítására. Ha a fa folyamatos stresszhatásnak van kitéve, azzal romlik a kondíciója és gyengültségi paraziták például taplógombák, valamint a törzsön és az ágain mohák, zuzmók jelenhetnek meg, amelyek főként a termőrügyekben okoznak kártételt. Az utóbbiaknak kedvez a nedves, magas páratartalmú fa környezet, illetve a fák körüli árnyas környezetet is kedvelik.  A megjelenésüket, és felszaporodásukat a helytelen öntözés is okozhatja.  A fák kérgén élő mohák és zuzmók elleni védekezést a fa nyugalmi állapotában ajánlott elvégezni.

Az idős fák törzsét és vázágait drótkefével tisztítsuk le, viszont érdemes előtérbe helyezni a vegyszeres védekezést mivel gyakran nem elég a mechanikai tisztogatás és a rügyek közelében a vékony ágaknál pedig kivitelezhetetlen. A gyümölcsfáknál a kalcium-poliszulfid hatóanyag eredményes a zuzmóknál, a moháknál jó hatást fejtenek ki a réz hatóanyagú gombaölőszerek. A 7-10 %-os vasszulfáttal moha és zuzmó ellen is hatékonyan védekezhetünk. A permetlé jól mossa át a termőrügyeket.

meggy

Lemosó permetezés szerepe

A kora tavaszi lemosó permetezés az egyik legfontosabb növényvédelmi teendő, amellyel a gyümölcsfákon és a bogyós bokrokon, a törzsön, kéregrepedéseken, és az ágakon a baktériumos, a gombás fertőzésektől (tafrina, monília, ventúriás varasodás), valamint az áttelelt kártevőktől (például pajzstetvek, levéltetvek, atkák tojásai) óvjuk meg a fát, évente célszerű megismételni.

Még a permetezés előtt a gyümölcsfák téli metszése és a mechanikai munkák során a sérült, letört, erősen fertőzött ágrészeket, száradó vesszőket távolítsuk el. A beteg részekkel együtt metsszünk le még az egészséges részből is kb. 8-10 cm-es darabot. Zárjuk le sebkezelővel, vagy sebzáróval a sebfelületeket. Fontos, hogy minél előbb égessük el a levágott beteg részeket. A törzsön és a vázágakon lévő mézgás és rákos sebeket az egészséges részig vágjuk ki egy éles késsel, a sebeket kezeljük. A fán maradt moníliás gyümölcsmúmiákat is távolítsuk el.

Permetezni kizárólag száraz időben lehet, mivel az eső lemossa a fáról. A lényeg a bőséges kijuttatás, ezért a permetlével ne takarékoskodjunk. Célja, hogy a permetlé jól becsurogjon a mélyedésekbe és repedésekbe. Az ölő hatás akkor optimális, ha mindenhol bevonja a fák és károsítók felszínét egyenletes rétegben.

barack

A kora tavaszi lemosó permetezés ideje

Nagyon fontos a megfelelő időzítése: célszerű a rügypattanáshoz lehető legközelebbi időpontot választani. Ha már megtörtént a levélfakadás, akkor a permetlé könnyen megperzselheti azokat. Mielőtt permeteznénk a fa alatt lévő faleveleket is gereblyézzük össze, mivel ezek is sok kártevőt és kórokozó szaporító képleteit rejthetik. Alkalmazhatunk réz és olajtartalmú készítményeket.

A réztartalmú készítmények alkalmasak a gombás és baktériumos betegségek ellen (a lisztharmat kivételével). Az atkák és rovarok ellen leggyakrabban az olajos készítmények használatosak. Mivel a kártevők többsége még a legkeményebb téli fagyokat is átvészeli, ezért általánosan javasolt az olajos lemosás.