november 25, 2021
Állattenyésztés sertéstelep-sertés

Nyolc hetes malacok a malacnevelõ épületben, a Dombegyházi Agrár Zrt. tulajdonában lévõ, 1 milliárd 300 millió forintos összköltségbõl fejlesztett állattartó telepen, Dombegyház határában. A telepen épületfelújítást hajtottak végre, kialakították a hígtrágya tárolót és a technológia is megújult. MTI Fotó: Rosta Tibor

November 15-én kezdődik az egyéni gazdaságok összeírása

Az ország 354 településén, mintegy 21 ezer egyéni gazdaság részvételével  november 15-én kezdi meg a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az egyéni gazdaságok idei második összeírását. A válaszadók november 25-ig online, azt követően pedig december 15-ig összeírók segítségével, személyesen vagy telefonon keresztül válaszolhatnak a kérdésekre – jelentette be a hivatal.

Az adatszolgáltatás a kijelölt adatszolgáltatók számára kötelező. Ugyanakkor a 2020. évi agrárcenzus és a hivatalban folyó módszertani fejlesztések lehetővé tették, hogy az idén  júniusi összeírás óta az adatszolgáltatói terhek mérséklése céljából a felvétel mintaelemszámát nagymértékben csökkentsék.

Az adatgyűjtés célja, hogy naprakész információkkal szolgáljon a hazai és a nemzetközi döntéshozók, illetve a gazdálkodók számára. A kapott adatok felhasználásával a KSH eleget tesz az Európai Unió felé teljesítendő adatszolgáltatási kötelezettségének is – tette hozzá közleményében a KSH.

Az adatszolgáltatás elsősorban a növénytermesztésre, agrotechnikára, az állattenyésztésre, a mezőgazdasági tevékenységet végző munkaerőre, a beruházásokra és a termeléssel kapcsolatos ráfordításokra terjed ki.

Az összeírás november 15. és 25. között online, a www.maja.ksh.hu oldalon keresztül zajlik. A KSH valamennyi érintett részére november 15-ig elektronikus vagy postai levélben megküldi a belépéshez szükséges kódot – hívta fel a figyelmet Tóth Péter, a KSH statisztikai tanácsadója.

November 26. és december 15. között pedig fényképes igazolvánnyal rendelkező összeírók keresik fel azokat, akik nem kívántak élni az önálló kitöltés lehetőségével.

A kiemelt egyéni gazdaságok az eddigi gyakorlatnak megfelelően kizárólag online önálló kitöltéssel teljesíthetik adatszolgáltatási kötelezettségüket.

Az összeírás során nyert információkat a KSH kizárólag statisztikai célra használja fel, azokat más szervek, személyek részére nem adja ki, törvényi előírásoknak megfelelően garantálja az adatkezelés biztonságát, az eredményeket összesítve közli.

Akik a kérdőívet legkésőbb november 25. éjfélig online küldik be, nyereményjátékban vehetnek részt, aminek keretében 100 000 forint értékű vásárlási utalványt nyerhetnek – derül ki a KSH közleményéből.

MTI

Címlapkép: Illusztráció / MTI Fotó: Rosta Tibor