május 22, 2024

A CLAAS példát mutat minden külföldi befektetőnek Magyarországon

Claas kombájn

Fotó: claashungaria.hu

A mezőgazdasági gépgyártással foglalkozó, német tulajdonú CLAAS-cégcsoport magyarországi tevékenysége példa lehet minden hazánkban befektető külföldi vállalkozás előtt – jelentette ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) iparági stratégiákért és szabályozásért felelős helyettes államtitkára szerdán a CLAAS Hungária Kft.-nél tartott sajtóeseményen, Törökszentmiklóson.

Nagy Ádám kiemelte: a világcég idén fennállásának 25. évébe lépett magyarországi leányvállalata elkötelezett a technológiai fejlesztések, a munkahelyek megőrzése és újak létrehozása iránt. Emellett társadalmi és szakképzési szerepvállalása ugyancsak meghatározó.

Emlékeztetett: a CLAAS Hungária Kft. megalakulása óta jelentős változások történtek Magyarország életében is, melyeknek a vállalat tevékeny részese volt. Ez idő alatt az ország erős, stabil gazdasági alapot és jobb életfeltételeket teremtett, “attraktívvá és befogadóvá vált”, a gazdaság pedig a külföldi befektetők számára is pozitív jövőképet és fejlődési lehetőséget biztosító környezetet nyújt – fogalmazott.

Nem véletlen, hogy a járműipar után a mezőgazdasági gépgyártás és -forgalmazás terén is a CLAAS-hoz hasonló, jelentős vállalkozások sora működik Magyarországon – tette hozzá a politikus. Nagy Ádám szerint Törökszentmiklóson a CLAAS Hungária Kft. olyan komplex rendszert hozott létre, amely a német tudást és precizitást ötvözi a magyar munkaerő képzettségével és képességeivel.

Jelezte: a kormány folyamatosan keresi azokat a lehetőségeket, amelyek a német vállalatokat közelebb hozzák Magyarországhoz és biztosítják annak feltételeit, hogy ezek a cégek egyre magasabb színvonalon legyenek képesek itt működni.

Jan-Hendrik Mohr, a vállalatcsoport igazgatóságának tagja kiemelte: a Claas immár 50 éve működik együtt Magyarországgal, amely kaput nyitott számukra a keleti piacok felé. A magyar erő, intelligencia és kreativitás a cégcsoporton belül is kimagasló, példaként szolgál a többi telephely számára – hangsúlyozta.

A törökszentmiklósi gyár szerepét méltatva kitért arra is, hogy magyarországi hídfőállásuk mára egy 45 szakembert foglalkoztató kutató-fejlesztő központot is magában foglaló, komplex gyártóbázissá nőtte ki magát, amely mentori és vezető szerepet tölt be a cégcsoport leányvállalatai között. Emellett az itt előállított termékek 95 százalékát exportpiacokon, jellemzően Európában, Észak-Amerikában és Ázsiában értékesítik – jegyezte meg.

Andreas Szakácsi, a Claas Hungária Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a szerdai sajtóesemény apropója a cég kerek évfordulója mellett egy közel 1,3 milliárd forintos fejlesztés lezárása. A beruházás során nem a gyár “négyzetmétereit” gyarapították, hanem jelentős technológiai korszerűsítéseket valósítottak meg. Emellett a gyártási folyamatokat ésszerűsítve javították a társaság termelékenységét.

Közölte: az évente átlagosan 5000 kombájn-vágóasztalt előállító üzem éves forgalma mintegy 47 milliárd forint. Céljuk a termelés további növelése, így a jelenleg 750 főt meghaladó létszám bővítését is tervezik, az ideiglenes foglalkoztatottakkal együtt ezerre.

Markót Imre, Törökszentmiklós polgármester köszöntőjében kiemelte: a CLAAS 25 éve a város értékes mezőgazdasági gépgyártó múltjára alapozva a jövőt építi Törökszentmiklóson. A CLAAS Törökszentmiklós számára kiemelt jelentőségű, hiszen egyszerre a település legnagyobb munkaadója és a helyi szervezetek legaktívabb támogatója is – mondta.

MTI

Fotó: claashungaria.hu