május 21, 2024

Szódabikarbóna: 7 bevált filléres praktika a kertben

Szódabikarbóna

A szódabikarbónára egyre többen tekintenek, mint filléres környezetbarát csodaszerre. Kedvező tulajdonságai miatt a háztartásokban mosáshoz, takarításhoz használják. Összegyűjtöttünk pár jó tippet, amelyet a kert különböző részein lehet hasznosítani és érdemes kipróbálni, mielőtt erősebb szerekhez nyúlnánk.

Tippek a szódabikarbóna kerti alkalmazására

Szódabikarbónát vásárolhatunk vegyiáruboltban, patikában is nagyobb kiszerelésben párszáz forintért, azonban tudni kell, hogy ez étkezési célra nem használható.

Paradicsom permetszereként

paradicsom permetezése

A paradicsom permetezése nem bonyolult, a környezetbarát házi keveréket összedobhatjuk kevés vízből, szódabikarbónából, olívaolajból, és környezetbarát mosogatószerből.

Gyomok kiirtására a teraszok térköveiből

Gyomok kiirtására a teraszok térköveiből

Rövid idő alatt környezetbarát módon tüntethető el a repedésekből, a járdák mentén a makacs és ellenálló gyom pár marék kiszórt szódabikarbónával.

Szobanövények leveleinek tisztítására

Szobanövények leveleinek tisztítása

A tiszta és pormentes levél alapvető a növények  zavartalan fotoszintéziséhez. A leveleken lerakódott portól könnyedén megszabadíthatjuk, csak egy csipet 1 l vízben feloldott szódabikarbónára van szükség, amelyet egy puha ronggyal törölgessünk át alaposan, finom mozdulatokkal.

Levéltetvek elleni védekezés

A levéltetű az egyik leggyakoribb kártevő, amely hatalmas pusztítást képes a kertben véghezvinni. Növényi nedvekkel táplálkoznak és leveleken hajtásokon, valamint a termésen élősködnek. Hazánkban több mint 70 féle faj keseríti meg a kerttulajdonosok mindennapjait. Mielőtt hagyományos permetezőszerhez nyúlnánk, készíthetünk házilagosan oldatot: ½ l víz, 2 evőkanál ecet, 2 evőkanál szódabikarbóna, 2 evőkanál cukor és 2 evőkanál mosogatószer összevegyítésével.

Talaj savtartalmának javítására

A betegségek elkerülése mellett fokozhatjuk a paradicsom ízhatását, ha az öntözővízbe – 1 öntözőkanna vízhez (kb. 5 l) 2 evőkanál szódabikarbónát adagolunk, a feljavított talajú paradicsom is édesebb lesz. Túlzottan savanyú talaj esetén a pH-értéket is módosíthatjuk, azonban ezt folyamatosan meg kell ismételni.

Gombaölő-szerként

Olcsó házi gombaölő-szert készíthetünk: 1 öntözőkanna vízhez (kb. 5 l)adjunk 4 teáskanál szódabikarbónát, majd ezzel a permetlével a levelek hátuljára is bőségesen permetezzünk.

Hangyák ellen

Sokan keresnek olyan háztartásokban fellelhető anyagot,amelyet a ház számos pontján bevethetnek. A tapasztalatok szerint a szódabikarbóna a hangya útvonalára szórva hatásosan távol tart. Keverhető 1:1 arányban porcukorral is.