június 14, 2024

Tippek a díszfüvek gondozásához

díszfű

A díszfüvek egyedi megjelenésükkel pompás díszei a kertnek, előnyük az egyszerű gondozás. Érdemesebb évelő növényeket telepíteni, így beszerzéssel és az ültetéssel sem nem kell évről évre vesződni. A legtöbb igen látványos bugavirágzatot hoz, amely jól mutat a magas vázákban is.

A díszfüvek között is szép számmal találhatók meg az egynyári és évelő fajták. Sok érv szól amellett, hogy évelő fajtát válasszunk – különösen akkor, ha tágas, nagyméretű kerttel rendelkezünk, amellyel sok munkát takaríthatunk meg: nem kell újra vetni. Változatosan ültethetők, légies megjelenésükkel nagyon jól mutatnak akár csoportosan, vagy térhatárolóként, de önállóan ültetve is látványos képet nyújtanak.

Az egynyári díszfüvek ültetése

Az egynyári fajták magjai ősszel begyűjthetők, és vetésre ideális időszak a tél vége, a magokat nevelhetjük cserépben is, amelyek szépen kifejlődnek a napfényes ablakpárkányon. A palánták szabadföldi kiültetésének ideje április, amikor már viszonylag kellemes a kinti hőmérséklet. Olyan helyet válasszunk, ahol a későbbiekben bőven éri napfény.

Az évelő díszfüvek telepítése

Az évelő kiválasztásának elsődleges szempontja a fajta helyigényének, várható méretének a felmérése. Talajnak jó vízáteresztő képességű földet válasszunk, mivel a legtöbb nem tűri a pangó vizet. Félárnyékos helyre ültessük a kevésbé szárazságtűrő fajtákat – például a széleslevelű különösfű, és az örökzöld zabfű, míg a kert napfényes részén ideális helye lesz a szárazságtűrő fajtáknak például az örökzöld kék csenkesznek és a pampafűnek.

díszfű

A díszfüvek gondozása

A díszfüvek kevés gondozást igényelnek, ha már kellőképpen kifejlődött a gyökérzetük, akkor meglehetősen jól viselik az átmeneti szárazságot is, viszont elhúzódó csapadékmentes kánikulában ajánlott a díszfüveket is öntözni. Azokat a fajokat, amelyek érzékenyek a fagyra érdemes ősz végén megfelelő védelemmel ellátni: kötözzük össze pár helyen a magas hajtásokat, a tövét pedig mulccsal, vagy egyszerűen száraz lombbal, gallyakkal fedjük le.

Metszés

Jó tudni, hogy a díszfüveket az év során nem tanácsos metszeni, sem alakítani, mivel könnyen elveszthetik a formájukat. A fiatalító metszést évente, kétévente érdemes elvégezni, még mielőtt a hajtások kifejlődnének. Távolítsuk el az elszáradt növényi részeket, és a talajtól 20-30 cm-es magasságnál metsszük le a növényszárakat.