április 24, 2024

Veronikacserjék fajtái

örökzöld veronikacserje válogatás

A különböző veronikacserjék kiváló lehetőséget nyújtanak kisebb balkonok, virágágyások díszítésére. A jellegzetes alakú és különleges levelű cserjék általában októberig hozzák virágukat. A fajok jelentős része nagyon ellenálló, viszont a virágzó, nagy levelű fajtákat a fagy ellen védeni kell.

A különböző multik polcain ősz elején előtérbe kerülnek a törpe örökzöldek, kedvező áron kínálnak veronikacserje válogatást is. Előnye, hogy jól kombinálható más növényekkel is, és alkalmas balkonládába, ágyásszegélyként és sziklakertbe ültetve is. A veronikacserje (Hebe) számtalan változata ismert, lombhullató és örökzöld fajták egyaránt. A hibridek jelentős részét a kedvező környezeti feltételek miatt Angliában fejlesztik ki, ott akár kertben kiültetve is gond nélkül áttelel. A hibridek változatos lombozatúak és ágrendszerűek. Sötétzöldes, szürkészöldes árnyalatokban, valamint krémfehérrel kombinált színárnyalatokban is egyaránt előfordul. A virágok jellemzően laza bugákban, vagy sűrű fürtökben nyílnak, színei ibolyakéktől fehéren át a rózsaszínig előfordul.

Kedvelt veronikacserje fajok

Hebe andersonii Variegata

Hebe andersonii Variegata
Fotó: andergarden.hu

Hebe buxifolia

Hebe buxifolia
Fotó: oazis.hu

Hebe ‘Emerald Green’ (‘Green Globe’)

Hebe Green Globe

Az örökzöld veronikacserje gondozása

Az örökzöld veronikacserje (Hebe x hybrida) vízigényes növény, de inkább a rendszerességen és nem a nagy vízmennyiségen van a hangsúly. Tápanyagban gazdag, enyhén savas földbe ültessük napos félárnyékos helyre. Érzékeny a téli fagyokra, takarással védeni kell. Nyár végén dugványozással szaporírható.