április 28, 2024

Mulcs és komposzt előállítása zöldhulladékból

mulcs

A hobbikertészek számára a leginkább várt tavaszi munkák közé az ültetés, a vetés, és a pázsit rendbetétele tartozik. Ahhoz, hogy a szezont megalapozzuk, vannak olyan munkák, amelyek egyik tavasszal sem hagyhatók ki. Ilyen például a kora tavaszi metszés mellett a takarítási feladatok elvégzése, a lehullott ágak gallyak és levélmaradékok összegyűjtése és feldolgozása. A zöldhulladékot több módon hasznosíthatjuk, például mulcsozásra, komposztálásra.

A kerti tavaszi munkák közé tartozik a metszés és a télen lehullott ágak, gallyak, levelek összegyűjtése. A tél vége ideális a túl idős beteg fák szanálására, kivágására, vagy az egyéb okok miatti eltávolításra. Kérdés, hogy hogyan hasznosíthatók fel a növényi maradékok.

A levelek és ágak felhasználása a kertben

A leveleket sokan komposztálják, vagy elégetik, de sokan vitetik el zsákokba gyűjtve. Az ágakat és a fadarabokat gyakori, hogy elégetik, vagy a nyári bográcsozáshoz sütögetéshez teszik félre. Az égetésnél jól környezetbarátabb, egyben hasznosabb módszerek is léteznek. A házilag készített mulcs egyrészt hasznos, másrészt spórolhatunk is vele.

A mulcsozás előnyei

A legtöbb kertészkedő a mulcsozás előnyeit jól ismeri. A mulcs lassítja a talaj kiszáradást, nyáron fékezi a talaj átforrósodását, téli időszakban pedig jótékony hőmegtartó takaróként funkcionál. Hatékonyabbá teszi az öntözést, ugyanakkor a kertben egységes dekoratív felületet képez. A leggyakrabban alkalmazott anyag a fenyőmulcs, amely kiváló rózsaágyásba, fenyők és tuják alá. Enyhén savanyítja a talajt, ezért évelő dísznövények vagy gyümölcsfák alá nem a legjobb választás. A geotextília használata is egyre gyakoribb, mulcsozással kombinálva szinte 100 százalékos gyommentesség érhető el. Kiválóan alkalmas ritkábban használt parlagon hagyott kertrészek esztétikus lefedésére.

Mulcsozás fűnyesedékkel

A mulcs nem csak fakéregből és zúzott kőből készülhet, az összegyűjtött levelek is jól felhasználhatók. A legtöbb kertben nyáron a fűnyírás az egyik állandó tevékenység. A rendszeren nagy mennyiségben keletkező fű több módon is felhasználható, ugyanakkor felhasználásával a kert esztétikus látványa is fenntartható. A fűnyesedék igen gazdag nitrogénben, és korábban is mulcsoltak vele. Javítja a talaj minőségét és a tápanyag-ellátását, bár kora tavasszal még nincs elegendő belőle. Érdemes gyakrabban és alkalmanként csak kicsit nyírni a gyepet, így az apró nyesedékek közel kerülnek a szálak tövéhez. A hosszabb levágott fűszálakat száradás után gyűjtsük össze, majd 3-5 cm-es vastagságban helyezzük a fák tövéhez, és a cserjék, bokrok alá. A bogyósok, a zöldségek, és a rózsa is meghálálja, és a fűmulcs a vízigényüket is csökkenti.

mulcs

Mulcsozás gallyakból, ágakból

Kifejezetten mutatós takaróanyag készíthető az ágak darálásával. Az ágdarálék előnye, hogy általánosan felhasználható akár gyümölcs csemeték, vagy akár dísznövények alá.

Ágdarálóval

A speciális ágdaráló ma már kedvező áron vásárolható meg, bár kisebb kertek esetében érdemes a bérlésben gondolkodni. Nagyobb birtokokon, ott ahol nagy mennyiségben fordul elő cserje és fa, ott jobban kifizetődik a saját darálógép, amely az őszi szezonban is jól kihasználható. A használatához nincs szükség előképzettségre, vagy tapasztalatra –bár nem teljesen veszélytelen, ezért főként felnőttek használják kellő óvatossággal –. Helyezzük a gép bemeneti tölcsérébe a faanyagot, a darálék pedig a másik oldalán jön ki. Érdemes a gépet a célterületen működtetni, így a darálék rögtön a kiszemelt területre kerülhet, a veteményesbe, vagy a gyümölcsfák alá.

Fűnyíróval

A levelek apróra vágására a nagyobb teljesítményű benzinmotoros, vagy villanyos fűnyírógépek is kiválóan alkalmasak. A száraz leveleket rendezzük el szőnyegszerűen 8-10 cm-es vastagságban, majd toljuk át ezen a fűnyírót oda-vissza és több irányban. Nedves nyirkos levelek aprítására a módszer nem alkalmazható, mivel az avar összetapad, és a fűnyíró alját gyorsan eltömítheti. Gyűjtőzsákos géppel a keletkezett hulladék könnyen szállítható a kiszemelt területre.

A kerti zöldhulladék egyéb felhasználása

A talajtakaráson kívül az apróra szelt darálékot a veteményeskert talajába is beleforgathatjuk. Egyrészt tápanyagként szolgál, másrészt a kötöttebb talajoknál a zöldhulladék a talaj állagát is javítja. A fűnyesedéket komposztálhatjuk is. A levágott füvet száradás után helyezzük a komposzthalom tetejére úgy, hogy a rétegvastagsága ne haladja meg a 10 cm-t. A nyesedék közé rétegezzünk száraz leveleket is. A komposztálás előtt a fűnyesedékhez érdemes száraz komposztálható anyagot keverni, például friss komposztot, vagy földet.