május 24, 2024

Pálmák a kertben

cserepes pálma

A mediterrán országokban gyakran láthatók pálmák a fasorokban, és a sétányokon. Egyes fajok hazánkban is télállóak, jelentős részük dézsában tartható, és beltérben nevelhető trópusi fajok is kaphatók. A dézsás pálmák előnye, hogy igényeink szerint változtathatjuk a helyüket, épp ahol díszíteni, vagy takarni szeretnénk. Vásárláskor érdemes tájékozódni, hogy igényel-e teleltetést.

A pálmák könnyen gondozható hálás növények, és a környezetünkben trópusi hangulatot teremthetünk. Ha kielégítjük az igényeiket, akkor akár évtizedekig is elél a szobában is. Egyes fajok az enyhe teleket jól tűrik, egész évben a kertbe kiültetve tarthatók. Népszerűek a dézsás pálmaként tartott növények is, a dézsák az igényekhez mérten könnyen mozgathatók.

A pálmafélék jellemező tulajdonságai

A pálmák az egzotikus kinézetüket a különleges testfelépítésüknek köszönhetik. Eltérően a nálunk őshonos fáktól és cserjéktől, a mi éghajlati viszonyaink között honos lombos növények jellemzően törzset, szerteágazó ágakat, ágakat, és gallyakat növesztenek, majd a levelek általában a fiatalabb hajtásokon nőnek. Addig a pálmák törzse levelekből épül fel, és tetején levélüstöket nevelnek. A fiatal hajtások felül jelennek meg, alul pedig az elhaló levelek képezik idővel a törzset. A magról kelt pálmán az adott fajra jellemző levelek csak 2-3 éves korában láthatóak. A pálmák népszerűsége hazánkban igen változó, bár az utóbbi évtizedekben ismét terjed a szobanövényként, és az elmúlt években egyre többen díszítik vele a teraszt és a kertet. A pálmák között számos haszonnövény is megtalálható, például a datolyapálmát, vagy a kókuszpálmát az ipar is nagy mennyiségben használja fel.

Télálló pálmák a kertben

A kertészeti árudákban kapható pálmafajok általában az európai mediterrán klímához hasonló éghajlatú területekről származnak, így nevelésük és igényeik is hasonlóak. A hazai éghajlat mellett a pálmák számára a tél túlságosan hideg, egyes pálmafajok mérsékelten fagyállók, például a kínai kenderpálma vagy a sabalpálma, így ezeket akár egész évben kint tarthatjuk. A négyévesnél idősebb pálmáknak már jók az esélyei a változatos időjárási viszonyok túlélésére, viszont a megvásárolt fiatal pálmát csak a vásárlást követő tavasszal, a fagyok elmúltával ajánlott a szabadföldbe kiültetni.

Kínai kenderpálma (Trachycarpus fortunei)

A Kínai kenderpálma (Trachycarpus fortunei) a Himalájából, és Japánból származik, természetes körülmények között a törzse akár 12-15 m-es magasságot is elérhet. Legyező alakú sötétzöld színű levelei szinte a levélnyélig bevágottak, nyáron krémsárga színű virágai nagy virágzatot alkotnak. Szabadba ültetve akár az erősebb mínuszokat (-17 fokot) is jól tűri, edényben is tartható.ű

pálma

Szabalpálma

A közönséges szabalpálma (Sabal Palmetto) 50 cm törzsátmérőjű pálmafajta, jellegzetessége a legyezőszerűen szétterülő tányér alakú levelei. Télen megfelelő takarással lássuk el, szélvédett helyre ültessük.

Törpe szabalpálma

A törpe szabalpálma (Sabal minor) az alacsony pálmák közé tartozik, csak 2-3 m magasra nő meg. A legfagytűrőbb fajták közé tartozik, akár -18 Celsius fokig is télálló. Télen érdemes megfelelő takarással védeni.

A pálmák telepítése

Amennyiben nem dézsás növényként tartjuk, akkor a telepítéssel kapcsolatban érdemes pár dolgot betartani.  Olyan helyet válasszunk, ahol télen is viszonylag védve van, például a házfal déli oldala, szélvédett napos hely, örökzöld sövény által védett terület. Semmiképpen se ültessük fagyzugos helyre. Az ültetőgödör a növény földlabdájánál legalább 10-15 cm-rel legyen nagyobb minden irányból. Alulra rakjunk pangó vizet elvezető kavicsréteget. Ültetőföldnek humuszban gazdag jó vízháztartású talajt válasszunk. A fa körül alakítsunk ki egy mélyedést, hogy az öntözővíz a gyökerekhez jusson. Érdemes az ültetést követően trágyázni/műtrágyázni. A téli hónapokban mellőzük a locsolást, és ügyeljünk arra, hogy a levelek közé a jég lehetőleg ne rakódjon le, mivel a pálmát megfagyaszthatja, vagy kárt tehet a koronájában. Dézsás növényként tartva ajánlott speciális pálmacserepet vásárolni, mivel ezek a hagyományos cserepeknél magasabbak és keskenyebbek.

pálma

A pálmák átültetése

A pálma átültetésére a tavasz és a nyár eleje ideális, de csak akkor ültessük át, ha a gyökerek a talajt teljesen átszőtték.

A pálmák teleltetése

A 4 évesnél fiatalabb pálmákat teleltessük át, és csak az erős, idősebb példányokat hagyjuk kint télire. Mivel a tartós fagyokat a pálmák is megsínylik, érdemes még ezeket is takarással védeni. A levélzetet kötözzük össze, a tövet pedig lombbal takarjuk be. A szárát is védjük, tekerjük körbe jól szellőző szigetelőanyaggal (nádszövettel, hullámpapírral, jutával). Fontos, hogy műanyag fóliát ne használjunk, mivel a levelek a nedvességtől könnyen rothadni kezdenek.

Kártevők, betegségek, és gondozási hibák

A pálmákat a pajzstetvek, levéltetvek, takácsatkák károsíthatják, vegyszeres kezeléssel, vizes lemosással ajánlott védekezni. A beltérben tartott pálmáknál tapasztalható a levélvégek barnulása, amelyet az alacsony páratartalom okoz. Ha a levél fakul, vagy halványodik, majd elsárgul, ennek hátterében a pangó víz állhat, illetve vashiány is okozhatja. Érdemes ilyenkor vastartalmú tápoldattal kezelni.