április 29, 2024

A díszfüvek mutatós növényei a kerteknek

diszfu.2csenkesz min

A díszfüvekkel nemcsak a kertet díszíthetjük, hanem a ház előtt az utcafrontnál és az előkertekben is látványos területet alkothatunk. Egynyári és évelő fajták nagy választékban kaphatók, ráadásul nem bonyolult a gondozásuk.

A szárazságtűrő díszfüvek izgalmas darabjai lehetnek a kertünknek. Nagyobb területek esetében választhatunk magasra növő fajtákat, azonban a kisebb kerttel rendelkezők is bátran telepíthetnek, hiszen egyes fajták nagyon jól mutatnak kisebb sziklakertekben, illetve parányi kertekben. Az alacsony növésű díszfüveket használhatjuk akár ágyásszegélyként, vagy talajtakaróként is. A díszfüvek egyes fajtáit még locsolni sem kell, de a kedvelt pampafű esetében a száraz kánikulában rendszeres öntözésre van szükség.

diszfu min

Kedvelt díszfüvek

Kék csenkesz

festuca glauca kek csenkesz min

Az örökzöld kék csenkesz/deres csenkesz (Festuca glauca) ideális a kiskertekbe, hiszen a félgömb formájú lágyszárú évelő maximum fél méter magasra nő, általában 25-30 cm-es magasságot ér el a kifejlett növény. Díszítő értékét az év folyamán kékesszürke színű levelei jelentik, amely a száraz napfényes helyeken fokozottabban érvényesül. Rendkívül jó adottságokkal rendelkezik, jól tűri a téli fagyokat és a szárazságot is, ezért kiválóan alkalmas olyan parlagon hagyott területek díszítésére, amelyet folyamatos tűző napfény ér. Különös locsolást nem igényel, igen alacsony a vízigénye. Ültetéskor laza jó vízáteresztésű földbe ültessük, ajánlott tavasszal teljesen visszavágni.

Pampafű

A pampafű az egyik leggyakoribb díszfű, amellyel előkertekben és az utcafronton találkozhatunk, hatalmasra növő dekoratív levelei élesen kihajlanak. Adottságai miatt főként nagy kertekben mutatós. Habár önmagában is díszít, az ősszel nyíló fehér bolyhos bugásvirága különleges látványt nyújt. Általában az ezüstös pampafű (Cortaderia selloana) amelyet gyakran telepítenek, de a ’’Rosea’’ fajta is igen kedvelt a mutatós rózsaszínű virágai miatt. A pampafű jól tűri a szélsőséges idejárási körülményeket, a szárazságot, tűző napfényt, és a téli fagyoknak is ellenáll. Érdemes azonban az erősebb fagyok ellen a tövét mulcsozással védeni, és a lombozatát összekötözni. Hasonlóan a csenkeszhez tavasszal metsszük vissza, és az elszáradt leveleitől is szabadítsuk meg.