június 14, 2024

Japán dérbabér gondozása, ültetése

japán dérbabér

A japán dérbabér kedvelt örökzöld díszcserje, előnye, hogy jól tűri a fagyokat, és kevés gondozást igényel. A leggyakrabban a Rubella fajtával találkozhatunk, amely egész évben hozza mélyvörös, bimbós virágait, és rendkívül dekoratív dísze a kerteknek és a teraszoknak.

A japán dérbabér jellemző tulajdonságai

A japán dérbabér (Skimmia japonica) japán díszbabérként is ismert. Egyes országokban sövényként ültetik, de nálunk általában cserépbe, balkonládába és ágyásba telepítik. Hazánkba általában a holland kertészetekből érkezik, jellemzően kis cserepes (kb. 17 cm-es) változatokban, azonban megfelelő gondozással, idővel szép bokorrá növekszik.

japán dérbabér

A japán dérbabér sűrű ágrendszerű bokrain külön találhatók meg a nőnemű és hímnemű virágok, de mélyzöld színű, fényes, aromás illatú levelei is díszítő értékkel rendelkeznek. A skarlátvörös bimbókból az apró fehéres, rózsaszens  virágok kora tavasszal jelennek meg.

A japán dérbabér gondozása

A japán dérbabér könnyen gondozható, igen szívós növény. Ültetőközegül szervesanyagban gazdag, mészmentes földet válasszunk. Lehetőleg félárnyékos, védett helyre telepítsük. A tűző napot nem kedveli, könnyen megsárgulhatnak a mélyzöld leveli. Metszeni nem szükséges, viszont a sérült elöregedett ágakat vágjuk le.

japán dérbabér

A növekedési időszakban rendszeres locsolást igényel, ügyeljünk, hogy a gyökérlabdája ne legyen kiszáradva. Ha cserépben neveljük, akkor a nyári hónapokban kéthetente tápoldattal is locsoljuk meg.

Fagyvédelem

Ha szabadföldbe telepítjük, akár a -15 Celsius fokot is elviseli, viszont cserépben nevelve érdemes a fagyvédelemről gondoskodni, például a tövét takarjuk, esetleg állítsuk hungarocell téglára.

Átültetés

A japán dérbabér átültetésére a tavasz a legideálisabb.

Skimmia japonica ’Rubella’

A népszerű Rubella a hímivarú, a kárminvörös bogyók április május környékén fehéres rózsaszínes virágot hoznak. Lassú növekedésű cserje, de igényének megfelelő földbe ültetve akár 1-1,5 m magasra is megnőhet pár éven belül. A mélyzöld vastag levelei bőrszerűek, önmagában is díszítő értékkel rendelkeznek, de leginkább a mélyvörös bimbók miatt kedvelt téli örökzöld, hiszen egész télen a bokron maradnak. A tartós téli fagyok kivételével egész évben telepíthető, védett helyre, mészmentes talajba ültessük.