október 19, 2021
hortenzia

Hortenzia gondozása, metszése, ültetése, teleltetése

A hortenzia az egyik legkedveltebb díszcserje, impozáns virágai miatt nyár közepétől egészen a nyár végéig a kertünk látványos dísze. A gondozása nem bonyolult, ha megfelelő módon és időben metsszük, kielégítő mennyiségben hozza a virágait.

Hasznos tippek a különböző hortenziákhoz

A hortenzia (Hydrangea) számos fajtája megtalálható a kertekben, a gömb és tányér alakú hortenzia mellett a kúszó hortenzia és a bugás hortenzia is gyakori.

hortenzia2

A hortenzia metszésének ideje

Egyes fajtáinak rendszeres metszésre van szüksége, míg más fajok csak időnként és kis mértékben igénylik. Ha rendszeresen metsszük, azzal nem csak a bokor lesz formásabb, de erőteljesebb fejlődésre is ösztökélhetjük. A gömbvirágzatúak metszési ideje a tél végére és a kora tavaszra esik, de a kúszó fajtának és a tányér hortenziának a nyár vége, az elvirágzását követő időszak ajánlható. Tavasszal, ha fagykár jeleit látjuk a növényünkön, akkor az első sértetlen rügypárig feltétlen metsszük vissza a vesszőket, és bátran szabaduljunk meg a szabálytalanul növekedő és földre hajló ágaitól is.

A tányérvirágzatú hortenziák jóval szívósabbak, mint a gömbvirágzatú fajták, ezért a metszését már az elvirágzása után is megtehetjük: a virágzata alatt lévő második levélpárig bátran nyessük vissza.

A gömbvirágzatú hortenziáknál a télen kifejezetten ajánlott a növényen hagyni pár elszáradt virágot, mivel a kifejlődő új rügyeinek fagy elleni a védekezését szolgálja. Tavasszal nincs egyéb teendőnk, mint a virágot tartó szárat az első pár egészséges rügyéig metsszük vissza.

A kúszóhortenziák esetében az elvirágzást követően végezzük el a metszést, azonban a virágot tartó szárat ne, csak a túlnőtt hajtásait vágjuk vissza.

A bugás hortenziák esetében tavasszal van szükség az elhalt vesszők lemetszésére. Ez a fajta is egyre népszerűbb, a kúphoz hasonló virágai pedig az új hajtásokon fognak kifejlődni.

Teendők a több éves hortenziabokrokkal

A több éves gyenge és elhanyagolt bokrokat megfiatalíthatjuk úgy, hogy tövig visszametsszük az összes hajtását, igaz ebben az esetben virágzásra csak egy év kihagyás után számíthatunk. Úgy is serkenthetjük a virágzást, ha csak pár idősebb vesszőt vágunk vissza egészen a tövéig.

(Forrás: Hobbikert.hu)

Kapcsolódó cikkek

Hortenzia szaporítása
Cserepes hortenzia