április 30, 2024

Fokföldi ibolya gondozása, szaporítása, betegségei

fokföldi ibolya

A fokföldi ibolya egyike azoknak a növényeknek, amelyek szinte stílustól és mérettől függetlenül minden lakásban előfordul. Előnye, hogy könnyen tartható, és hosszú időn keresztül díszít élénk színű virágaival. Jó tudni, hogy alulról öntözzük, és savanyú talajba ültessük.

A fokföldi ibolya jellemzői

A fokföldi ibolya (Saintpaulia ionantha) afrikai ibolyaként is ismert, jellegzetes szív, vagy kerekded alakú, finom szőrökkel borított levelekkel rendelkezik. Számos fajtája van, legkönnyebben a szirmok száma alapján csoportosíthatók. Vannak egyszerű (5-6 szirom), félteli (5szirom) és teli virágzatú (több soros szirommal rendelkező) fajták. Színe alapján hazánkban általában a kékeslilás, rózsaszín és fehér színárnyalatok fordulnak elő. Ha megfelelően van tartva, akkor egész évben bőségesen ontja a virágait.

fokföldi ibolya

Tippek a fokföldi ibolya helyes gondozásához

  • Megfelelő körülmények között tartva az egyik leghálásabb szobanövény.
  • Fontos számára a megfelelő, optimális fénnyel ellátott hely – a tűző naptól óvni kell, de a kevés fény esetén a növény felnyurgulhat, a levélszárak is megnyúlhatnak.
  • Kedveli a meleg és párás helyeket, de csak a környezetét párásítsuk, a leveleit ne érje víz, kissé érzékeny a huzatra.
  • Mindig alulról öntözzük, legjobb a langyos víz, viszont a pangó víztől mindig szabadítsuk meg. Virágzása idején 2 hetente virágzó növényeknek való tápoldattal is öntözzük. A virágzását követő hetekben ritkábban öntözzük.
  • Savanyú talajt igényli, lazább szerkezetű tápanyagban gazdag földbe ültessük. Átültetni nem kell túl gyakran, mivel túl nagy cserép esetén lehet, hogy elmarad a virágzása, inkább a föld felületét frissítsük fel.

fokföldi ibolya

Fokföldi ibolya szaporítása

A fokföldi ibolya könnyen szaporítható egy-egy egészséges levélről. A levél szárának végét hegyes szögben vágjuk be, majd helyezzük bele egy pohár vízbe. Pár nap alatt apró gyökereket ereszt.

Másik módja, ha a levelet közvetlenül ledugjuk a virágföldbe. Majd húzzunk rá egy zacskót, ezzel a módszerrel pár hét szükséges az első levelek megjelenéséig.

A fokföldi ibolya betegségei és kártevői

A problémát általában a túlöntözés jelenti, ilyenkor lép fel a gyökérnyak rothadás. Huzat és túlöntözés a levélrózsa rothadást szokott okozni. Kártevői közé sorolható a levéltetű és az atka.