május 21, 2024
ciklámen

A télen nyíló ciklámen jellegzetes és népszerű szobanövény, de szezonális ajándékként is kedvelt. Nem csak élénk színű virágai, de a levelek is díszítő értékkel rendelkeznek. Ha megfelelően gondozzuk, akkor akár a jövő évben is hozza a virágokat. Mivel mérgező, a házikedvenc tulajdonosok körültekintően helyezzék el.

A ciklámen jellemző tulajdonságai

A ciklámennek számos fajtája létezik, hazánkban leggyakrabban a szobaciklámennel (Cyclamen persicum) találkozunk. Főként a téli ünnepkör kapcsán vásárolják lakásdíszként illetve ajándékba, általában szezonális növényként.

ciklámen

Eredeti élőhelye a Földközi-tenger térsége, az enyhe klímájú mediterrán országokban ma is dísze a köztereknek. A ciklámen hűvös és elsősorban északi tájolású helyiségekben fejlődik jól az új hatások megjelenése után, és virágzási időszakában.

A ciklámen gondozása

A szobaciklámen gondozása a környezeti igényei miatt nem könnyű feladat, nehezen viseli el a fűtött lakások száraz levegőjét. Más gumós növényekhez hasonlóan óvatosan kell öntözni, mivel ha a gumó nedvességet kap, könnyen elrothadhat. Ültetőközegül tápanyagban gazdag virágföldet válasszunk. Ha sikerül átvészelnie a fűtési időszakot, akkor nyárra kivihetjük a teraszra, de árnyékos helyet válasszunk a számára. Ősszel még az első fagyok beköszönte előtt vigyük vissza a beltérbe.

Mi a teendő az elvirágzott ciklámennel?

Megfelelő feltételek esetén az elvirágzott növény könnyen átnevelhető. Elsőként az öntözés gyakoriságát és mennyiségét kell csökkenteni. Amikor látjuk, hogy a levelek fonnyadásnak és sárgulásnak indulnak, vágjuk le. Fontos tudni, hogy körülbelül 7-8 hét nyugalmi időszakra van szüksége az elvirágzást követően. Ügyeljünk arra, hogy a szárgumó felső egyharmada szabadon, a földfelszín fölé kerüljön. Az átnevelés ideje alatt alacsony hőmérsékletet kell biztosítani, legjobb egy hűvös fagymentes helyiség, ahol fény is éri. Sem öntözni, sem tápoldatra nincs szüksége ez alatt az idő alatt. Az új hajtások még ősszel, vagy tél elején bújnak elő, akkor tegyük át világos és napos helyre, de a tűző naptól védeni kell. Öntözzük be, és havonta egy alkalommal tápoldatozzuk.