június 17, 2024
Dracéna gondozása

A dracéna igen kedvelt szobanövény, amely nem csoda, hiszen rendkívül mutatós. Manapság egyre többen tartják levegőt tisztító hatása miatt, ugyanakkor tartása sem nehéz. A megfelelő gondozás ellenére azonban felléphet levélhullás, és felkopaszodás, amelyet általában túlöntözés, vagy a száraz meleg levegő okozhat. A rövidnappalos hónapokban jóval kevesebb locsolást igényel.

Tippek a dracéna helyes gondozásához

A dracéna (Dracaena) sárkányfa néven is ismert. Számos fajával találkozhatunk, amelyek leveleiben is különböznek egymástól: csíkosak, tarka szélűek, vagy akár egyszínűek is lehetnek.

Dracéna gondozása

Abban viszont közösek, hogy igénytelen növények, egyes fajták akár sötétebb helyiségekben is jól tarthatók. Érdemes időnként a leveleit a lerakódott portól megszabadítani egy jó zuhannyal, vagy nedves ruhás törléssel.

Megfelelő ültetőközeg

A dracénák nem igényesek túlzottan a földre, jó vízáteresztő képességű általános virágföld is megfelelő.

Megfelelő hely

A dracénák a világos, és napfényes helyeket kedvelik, viszont az elhelyezésénél ügyeljünk arra, hogy a leveleket tűző napfény ne érje.

dracéna

Tavasszal kivihetjük a szabadba, majd ősszel telepítsük vissza a lakásba.

Megfelelő hőmérséklet

A dracénák számára a folyamatos 20-22 Celsius fokos belső hőmérséklet a legkedvezőbb, de télen akár alacsonyabb hőmérsékleten is áttelelnek. Viszont  a növény ilyen kor a fényhiány miatt kevesebbet párologtat, így jóval kevesebb öntözést igényel.

Öntözés

A rövidnappalos hónapokban a dracénákat nem szabad rutinból öntözni, mivel a túlöntözés a gyökér és a szártő rothadását okozhatja. Különösen a kaspóban tartott példányoknál legyünk körültekintőek, mert a pangó vízre is érzékeny. A két öntözés között hagyjuk a földjét kiszáradni.

Páratartalom

A dracénák kedvelik a párát, jó megoldás a környezet párásítása, illetve, ha a cserepet kavicsokra állítjuk.