
Fotó: MTI / Varga György
Egy új kutatás szerint 1 kiló, laborban előállított műhús akár huszonötször nagy karbonkibocsátással is járhat, mint a marháé, írja a HVG.
A Derrick Risner által vezetett kutatócsoport arra figyelt fel, hogy
a technológia karbonköltségének alapos vizsgálata mindeddig elmaradt, ezt igyekeztek most pótolni.
A hús fajtája a megjelenés előtt álló (azaz külső szakértők által még nem lektorált) tanulmány szerint nem is kifejezetten érdekes, a mutatók a laborcsirke és a laborsertés esetén is hasonlóan alakulnak.
A laborhúst jelenleg orvosi minőségbiztosítási körülmények között készítik, és eddig a világon csak két országban, Szingapúrban és az Egyesült Államokban engedélyezték a piaci forgalmazását.
A Qubit szemléje szerint ha lazítanának a gyártási előírásokon, és csak az élelmiszeriparra érvényes előírásokat kellene betartani laborhús előállítása során, a költségek is csökkennének.
Jelenleg ráadásul senki nem foglalkozik műhúsgyártással nagyüzemi körülmények között, az iparág pedig jelenleg inkább veszteséget termel.
Népszerű cikkek a rovaton belül
Jelentős támogatás segíti a Dévaványai-Ecsegi puszták természetes vízháztartásának helyreállítását
Tengervíz-sótalanítással keresnek megoldást a szárazságra
Meghívó: Természetkímélő kaszálás – bemutató Kőszegen
Rákpestist terjeszt a Balatonban megjelenő invazív állatfaj
Új fejezet kezdődik a Tarna-Lázbérc térség vizes élőhelyeinek védelmében
Megkezdődik a Csaj-tó ökológiai állapotának javítása
Nagyszabású fejlesztés indul a Batúz-tanyán
Már több mint 600-an ajánlották fel területüket vízmegtartási célra
Újabb több száz milliárd forint segíti a környezettudatosan gazdálkodókat