Egy új kutatás szerint 1 kiló, laborban előállított műhús akár huszonötször nagy karbonkibocsátással is járhat, mint a marháé, írja a HVG.
A Derrick Risner által vezetett kutatócsoport arra figyelt fel, hogy
a technológia karbonköltségének alapos vizsgálata mindeddig elmaradt, ezt igyekeztek most pótolni.
A hús fajtája a megjelenés előtt álló (azaz külső szakértők által még nem lektorált) tanulmány szerint nem is kifejezetten érdekes, a mutatók a laborcsirke és a laborsertés esetén is hasonlóan alakulnak.
A laborhúst jelenleg orvosi minőségbiztosítási körülmények között készítik, és eddig a világon csak két országban, Szingapúrban és az Egyesült Államokban engedélyezték a piaci forgalmazását.
A Qubit szemléje szerint ha lazítanának a gyártási előírásokon, és csak az élelmiszeriparra érvényes előírásokat kellene betartani laborhús előállítása során, a költségek is csökkennének.
Jelenleg ráadásul senki nem foglalkozik műhúsgyártással nagyüzemi körülmények között, az iparág pedig jelenleg inkább veszteséget termel.
Népszerű cikkek a rovaton belül
Pszichológiai propagandával vennék rá az embereket a rovarevésre
18 tonnányi hal pusztult el a Kis-Balatonban
Hatalmas étvágyú rovarok teszik fenntarthatóvá a takarmányellátást
Tudósok megalkottak egy gépet, amely képes levegőből vizet előállítani
Klímapolitikai Intézet: a mostani hőhullámok a gyengébb kategóriába fognak tartozni
Járványokat is okozhatnak a már megjelent új szúnyogfajok
Nem kell félni a tőrösdarazsaktól, elpusztításukért többtízezres bírság is jár!
A magyarországi hegyi patakok felét ideiglenes kiszáradás veszélyezteti
Nem az állattenyésztés veszélyezteti a lakossági ivóvízkészleteket!