április 29, 2024

A műhús előállítása jóval környezetszennyezőbb, mint a marhatenyésztés

marha tehén magyartarka szarvasmarha

Fotó: MTI / Varga György

Egy új kutatás szerint 1 kiló, laborban előállított műhús akár huszonötször nagy karbonkibocsátással is járhat, mint a marháé, írja a HVG.

A Derrick Risner által vezetett kutatócsoport arra figyelt fel, hogy

a technológia karbonköltségének alapos vizsgálata mindeddig elmaradt, ezt igyekeztek most pótolni.

A hús fajtája a megjelenés előtt álló (azaz külső szakértők által még nem lektorált) tanulmány szerint nem is kifejezetten érdekes, a mutatók a laborcsirke és a laborsertés esetén is hasonlóan alakulnak.

A laborhúst jelenleg orvosi minőségbiztosítási körülmények között készítik, és eddig a világon csak két országban, Szingapúrban és az Egyesült Államokban engedélyezték a piaci forgalmazását.

A Qubit szemléje szerint ha lazítanának a gyártási előírásokon, és csak az élelmiszeriparra érvényes előírásokat kellene betartani laborhús előállítása során, a költségek is csökkennének.

Jelenleg ráadásul senki nem foglalkozik műhúsgyártással nagyüzemi körülmények között, az iparág pedig jelenleg inkább veszteséget termel.