Egy új kutatás szerint 1 kiló, laborban előállított műhús akár huszonötször nagy karbonkibocsátással is járhat, mint a marháé, írja a HVG.
A Derrick Risner által vezetett kutatócsoport arra figyelt fel, hogy
a technológia karbonköltségének alapos vizsgálata mindeddig elmaradt, ezt igyekeztek most pótolni.
A hús fajtája a megjelenés előtt álló (azaz külső szakértők által még nem lektorált) tanulmány szerint nem is kifejezetten érdekes, a mutatók a laborcsirke és a laborsertés esetén is hasonlóan alakulnak.
A laborhúst jelenleg orvosi minőségbiztosítási körülmények között készítik, és eddig a világon csak két országban, Szingapúrban és az Egyesült Államokban engedélyezték a piaci forgalmazását.
A Qubit szemléje szerint ha lazítanának a gyártási előírásokon, és csak az élelmiszeriparra érvényes előírásokat kellene betartani laborhús előállítása során, a költségek is csökkennének.
Jelenleg ráadásul senki nem foglalkozik műhúsgyártással nagyüzemi körülmények között, az iparág pedig jelenleg inkább veszteséget termel.
Népszerű cikkek a rovaton belül
Országos vízigényfelmérést végez az agrárkamara falugazdász-hálózata márciusban
Örvendetesen nőtt a gólyák száma Magyarországon
Újabb őrület: Be kell tiltani a konyhakertet, mert veszélyes a bolygóra
A vizes élőhelyek visszaállítása enyhíthetné az aszályt az Alföldön
Magyar vadász kapta a vadászat és természetmegőrzés „Nobel-díját”
Januártól kezdődik a konyhai zöld- és élelmiszerhulladékok házhoz menő gyűjtése
Megvalósult a Hévízi-tó átfogó tóvédelmi programja
A MATE uniós projektje segítheti Magyarország körforgásos gazdaságra átállását
Magyar fejlesztés: komposztálható bioműanyag csomagolás