április 24, 2024

Magnólia ültetése

Magnólia ültetése

A magnóliát sokan hívják tulipánfának, és egyre többen ültetik teraszra dézsába, vagy a kertbe. Az első virágzással kapcsolatban türelmesnek kell lenni, akár pár évbe is telhet. Jó megoldás, ha oltványt, vagy szaporított növényt vásárolunk, mert az jóval hamarabb hoz virágot. Az első évben gondos öntözésre van szüksége, ugyanakkor a dézsás példányoknál a fagyvédelemről kell gondoskodni.

Kedvelt magnólia fajták

A magnólia (Magnolia), vagy liliomfa az egyik legkülönlegesebb virágzó fa, amely még a tavaszi lombfakadás előtt ünnepi díszbe öltözteti a kertet.

Magnólia ültetése

A nagy virágok változatos színűek, fehérek és sárga, de a krémszíntől a sötétliláig egyaránt előfordulnak. Kedvelt magnólia fajták a Sárga liliomfa (Magnolia x Sunsation), a Nagyvirágú liliomfa (Magnolia x soulangiana) és a Magnolia ’ Vulcan’. Mindhárom fajta lombhullató, viszont gazdag virághozamú. A bőrszerű levelek az elvirágzás után jelennek meg. A magnólia egyaránt kapható cserepes, illetve földlabdás változatban. A cserepes példány mellett szól, a gyökérzete jól kifejlődik a cserépben, míg a földlabdásnál a kiemelés során könnyebben megsérülhet. Viszont a cserepes magnóliafákat célszerű minél hamarabb kiültetni az elöregedés miatt. Ahhoz, hogy a magnólia fa virágot hozzon, el kell telni egy bizonyos időnek, fajtától függően akár pár év is szükséges.

Magnólia ültetése

A magnólia ültetése

A magnólia ültetése nem bonyolult, azonban fontos az igényeinek megfelelő hely, a gödör mérete, és az ültetőközeg. Szükségünk lesz egy karóra, amelyhez hozzákötözzük a fa törzsét.

Megfelelő hely

A magnólia fa egyaránt ültethető tavasszal és ősszel, még a november is megfelelő a telepítésre. A magnólia kedveli a napfényt, ezért olyan helyet válasszunk ahol elegendő napfény éri. Az oszlopformájú példányok, és a kisebb példányok kisebb helyet igényelnek, de a fáknak legalább 4-8 m átmérőjű hely javasolt.

Magnólia ültetése

Megfelelő mélység

Ássunk egy mély gödröt, legalább fél méter mélyre, 1 méteres átmérővel. A kiásott földet keverjük össze tőzeges virágfölddel (Rododendron földdel), és egy részét szórjuk be az aljára. Helyezzük bele a fa gyökérlabdáját, és mellé a karót. A maradék földdel töltsük fel a gödröt, tányéros bemélyedést képezve, az esővíz elvezetésére.

Öntözés és trágyázás

Az első évben fontos a rendszeres öntözés. A második évtől trágyázzuk meg, savanyú kémhatású talaj esetében rododendronhoz való műtrágyát használjunk.