május 22, 2024

Aszparágusz gondozása

aszparágusz

Az aszparágusz korábban egy növénykedvelő otthonából sem hiányozhatott. Előnye, hogy könnyen tartható, és gyorsan növekedik. Meleg évszakokban akár teraszra, balkonra is kihelyezhető. Vigyázat, minden része mérgező, élénk színű bogyói miatt érdemes kisgyerektől távol tartani!

Az aszparágusz helye a mai otthonokban

Az aszparágusz klárisfűként is ismert számtalan fajtája létezik. Általában a szobai aszparágusszal (Asparagus densiflorus sp.) találkozunk, amely sűrű tűszerű levelekkel rendelkezik.  De ismert a légies levelű fátyolaszparágusz is, amelyet főként csokrok kötéséhez használnak. Az aszparágusz sűrű élénkzöld színű levelei  tőben bokrosak, és a hosszú hajtásai lágyan omlanak le, hosszúságuk akár egy métert is elérhetnek.

aszparágusz

 

Tavasz végén, kora nyár elején apró fehér virágokat hoz, amelyből később élénkpiros bogyók fejlődnek ki. Előnye a szobai aszparágusznak, hogy kevés gondozást igényel, és gyorsan fejlődik, függőkosárban (ámpolnában) is nevelhető. Napjainkban ismét divatba jöttek a makramé technikával készült függő virágtartók, de rendkívül jól mutat csoportosan páfrányok társaságában.

Az aszparágusz gondozása

Az aszparágusz gondozása nem bonyolult, ezért bátran ajánlható kezdő hobbikertészek számára is. Félárnyékos, hűvösebb helyeket kedveli, de egyes fajták a tűző napot is jól tűrik. A mérsékelt meleg, a kb. 20 Celsius fok a legideálisabb a számára. Vízigénye közepes, nyáron rendszeres öntözést igényel, kedveli, ha nedves a földje.

aszparágusz

Télen mérsékelhetjük az öntözést, és tavasztól nyár végéig kéthetente tápoldattal is locsoljuk. Az idősebb példányokat két-három évente (ha kinőtte a gyökere a cserepét) érdemes átültetni. Ültetőközegül laza, jó vízáteresztő képességű virágföldet használjunk.Tavasszal a fagyok elmúltával kihelyezhetjük a kültérbe, balkonra, teraszra, itt is félárnyékos helyet válasszunk számára. Üdeségét fenntarthatjuk, ha a sárguló, vagy elszáradt hajtásait rendszeresen eltávolítjuk.