június 17, 2024

Kroton gondozása, betegségei

kroton

A kroton csodacserjeként is ismert, színes levelei dekoratív dísze a lakásnak. Ha napfényes helyre állítjuk a levelek arany, piros és a lila különféle árnyalataiban pompáznak. Gondozása odafigyelést igényel, például fontos a megfelelő hőmérséklet, a fényviszonyok, vagy az öntözővíz hőmérséklete is.

A kroton jellemző tulajdonságai

A kroton trópusi növény, őshazája a meleg trópusi Kelet-India és Malajzia dzsungeleli. Az otthonokban a kroton tarka változata a Codiaeum Variegatum ’Pictum’  és a Codiaeum Variegatum ’Excellent’ változat fordul elő, de ezenkívül számtalan fajta, és eltérő levélformájú csodacserje is kapható. A fiatal növények levele általában zöldek, és később kezdenek színesedni, díszítőértékét is ezek jelentik. Az élettani folyamat része, hogy idősödéssel az alsó leveleit lehullatja.

Kroton

A kroton gondozása

 A kroton gondozása nem bonyolult, viszont a sikeresség feltétele, hogy a természetes élőhelyükön lévő körülményeket biztosítsunk.

Megfelelő hely és fényviszonyok

A levelek színezetét rendelkezésre álló fény befolyásolja, ezért reggel vagy este közvetlen napfényre van szüksége, valamint és szórt fényre egyaránt. A sötétebb évszakokban, amikor kevés a fény jellemző,  a levelek intenzív zöld színűek és az alsó levelek is lepotyoghatnak. Télen a déli fekvésű ablakba is helyezhető, nyáron a folyamatosan tűző naptól óvjuk meg.

Megfelelő hőmérséklet

A levelek mintázatát a hőmérséklet jelentősen meghatározza. A tapasztalatok szerint a 17-20 Celsius fok teremti meg a legfényesebb és legszínesebb leveleket. Nyáron könnyen kiszáradhat a földje, és a leveleket takarással is védeni kell.

kroton

Megfelelő öntözés, és páratartalom

Mint a trópusi növények általában a kroton számára is egyenletes nedves földre van szükség, de a két öntözés között sose hagyjuk teljesen kiszáradni a földjét. Jó tudni, hogy nem könnyű a megfelelő arányt megtalálni, a kevés víz a felső levelek száradását okozza. A túlöntözés és a pangó víz a gyökér rothadását okozhatja. Az öntözővíz sose legyen hideg, inkább langyos hőmérsékletű legyen. Az élőhelyén általában 70-80 százalékos páratartalom jellemző, ezért széles párologtató tálcára helyezzük a cseréppel együtt. Télen fűtési idény idején a környezetének folyamatos párásításra van szükség.

Ültetőközeg

Ültetőközegül tápanyagban gazdag jó vízáteresztő képességű virágföld ajánlott. Ültessük biohumusz és általános virágföld keverékébe, és időnként tápoldattal is öntözzük meg. Ha már 20-25 cm-es cserépben neveljük, akkor elegendő felszíni talajcserét végezni, a kisebb példányokat a jelenlegi méreténél kb. 2-5 cm-rel nagyobb cserépbe ültethetjük át.

Betegségek kártevők

A kroton esetében az atkák jelentős kártevők, elszaporodásukat a túl száraz levegő idézi elő.