
MTI/Rosta Tibor
Egy európai uniós vizsgálata megállapította, hogy az Egyesült Királyságból származó mind a 10 mézminta megbukott a hamisítási teszteken. Kiderült ugyanis, hogy a termékeket bár Nagy-Britanniában keverték vagy csomagolták, valószínűleg a tengerentúlról származik, és cukorsziruppal keverték. Az Egyesült Királyságból Európába exportált méz esetében tehát 100 százalékos volt a gyanú, hogy a mézet más országokban állították elő, majd újra feldolgozták az Egyesült Királyságban, mielőtt az EU-s piacra dobták – írja a V4na.com.
Az EU egészségügyi és élelmiszerbiztonsági főigazgatósága 18 országgal együttműködve 320 mintát vizsgált meg. Azon túl, hogy a brit minták megbuktak, további 137 termékben “legalább egy idegen cukorforrásra utaló elemet” mutattak ki.
Az OLAF, az Európai Unió csalás elleni hivatala arra figyelmeztetett, hogy
“az ilyen gyakorlatokkal becsapják a fogyasztókat, és veszélybe sodorják a tisztességes termelőket, mivel tisztességtelen versenyben állnak a piaci szereplőkkel szemben, akik a tiltott, olcsó összetevőknek köszönhetően le tudják csökkenteni az árakat”.
Az élelmiszercsalási adatbázis szerint egyébként a méz az olívaolaj és a tej mellett a világ három leggyakrabban hamisított élelmiszere közé tartozik, és cukorsziruppal és egyéb színezék hozzáadásával hamisítják.
A teljes cikk ITT olvasható.
Népszerű cikkek a rovaton belül
Kampány indult a hazai trappista sajtért
Az USA betilt több szintetikus élelmiszerszínezéket
Nébih: biztonságos és kiváló minőségű a magyar hús
Csehországba továbbra is tilos kecskét, szarvasmarhát és sertést bevinni Magyarországról és Szlovákiából
Az európai piac több mint felének kiszolgálására is elegendő a magyar tormatermés
A magyar fogyasztók a minőségi húsvéti sonkákat keresik
Magyar ételkülönlegességeket is lehet kapni a szingapúri Food and Hotel Asia kiállításon
Együnk bárányt!
Húsvétra a hagyományos sonkát keresik a legtöbben