május 20, 2024

Az összes bevizsgált brit méz hamis volt

méhészet méh kaptár

MTI/Rosta Tibor

Egy európai uniós vizsgálata megállapította, hogy az Egyesült Királyságból származó mind a 10 mézminta megbukott a hamisítási teszteken. Kiderült ugyanis, hogy a termékeket bár Nagy-Britanniában keverték vagy csomagolták, valószínűleg a tengerentúlról származik, és cukorsziruppal keverték. Az Egyesült Királyságból Európába exportált méz esetében tehát 100 százalékos volt a gyanú, hogy a mézet más országokban állították elő, majd újra feldolgozták az Egyesült Királyságban, mielőtt az EU-s piacra dobták – írja a V4na.com.

Az EU egészségügyi és élelmiszerbiztonsági főigazgatósága 18 országgal együttműködve 320 mintát vizsgált meg. Azon túl, hogy a brit minták megbuktak, további 137 termékben “legalább egy idegen cukorforrásra utaló elemet” mutattak ki.

Az OLAF, az Európai Unió csalás elleni hivatala arra figyelmeztetett, hogy

“az ilyen gyakorlatokkal becsapják a fogyasztókat, és veszélybe sodorják a tisztességes termelőket, mivel tisztességtelen versenyben állnak a piaci szereplőkkel szemben, akik a tiltott, olcsó összetevőknek köszönhetően le tudják csökkenteni az árakat”.

Az élelmiszercsalási adatbázis szerint egyébként a méz az olívaolaj és a tej mellett a világ három leggyakrabban hamisított élelmiszere közé tartozik, és cukorsziruppal és egyéb színezék hozzáadásával hamisítják.

A teljes cikk ITT olvasható.