április 18, 2024

Még állati fogyasztásra sem alkalmas az ukrán gabona, a szlovákok már be is tiltották

ukrán gabona kukorica rakodás

Fotó: MTI Fotó / Vajda János - Széles nyomtávú ukrán szerelvény kukoricaszállítmányának átrakodása Eperjeskén.

A vizsgálat eredménye megdöbbentette a hatóságokat: a bevizsgált ukrán búza növényvédőszer-tartalma 1000 százalékkal haladta meg a Szlovákiában engedélyezett mértéket.

Egészségkárosító növényvédőszer-tartalma miatt betiltják az ukrán gabona feldolgozását és felhasználását Szlovákiában – jelentette be Samuel Vlcan, a szlovák agrártárca vezetője pozsonyi sajtótájékoztatóján.

Az intézkedés előzménye, hogy a szlovák állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági felügyelet (SVPS) egy – a gútai (Kolárovo) malomban 1500 tonna Ukrajnából származó búzán végzett – vizsgálata során a mintában egészségkárosító hatású és az Európai Unió területén tiltott növényvédőszert talált – írta a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a szaktárca közlésére hivatkozva. A vizsgálati eredmények ismeretében a szlovák földművelésügyi és vidékfejlesztési tárca rendeletet adott ki, amelynek értelmében szigorúan megtiltják az országba már behozott ukrán gabona és liszt feldolgozását, valamint bekerülését az élelmiszergyártási, illetve takarmányozási folyamatokba.

A hatóságok szerint emiatt még állati fogyasztásra sem alkalmas, ezért elrendelték a teljes megsemmisítését. Ukrajnából hatalmas mértékű, olcsó gabona érkezik az uniós piacra, ezzel komoly problémát okozva a közép-európai országok gazdaságának.

A szlovák szaktárca a vizsgálattal összefüggésben közölte: annak eredményeiről tájékoztatják az összes EU-tagországot, és az országban már raktáron lévő összes ukrajnai származású gabonát és lisztet hasonló vizsgálatnak vetik alá. Az ukrán gabona felhasználását tiltó rendelkezéssel összefüggésben azt írták: a minisztérium a fennálló helyzetben nem ajánlja semmiféle ukrajnai gabona vagy abból készült termék behozatalát.

MTI / Privatbankar.hu