május 20, 2024

Befejeződött a Derecskei-főcsatorna korszerűsítése

derecskei főcsatorna csatorna vízművek vízügy

A Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság munkatársai a Derecskei-fõcsatorna korszerûsített szakaszán Derecske térségében 2020. július 29-én. MTI/Czeglédi Zsolt

Befejeződött a Derecskei-főcsatorna korszerűsítése: a fejlesztést az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) és a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (Tivizig) konzorciuma a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) pályázatán elnyert 3 milliárd forint európai uniós és magyar állami forrásból valósította meg – hangzott el a projektzáró eseményen a helyszínen.

Vitányi István, a térség országgyűlési képviselője azt mondta, a csatorna korszerűsítésével négyszeresére nőtt az öntözhető mezőgazdasági területek nagysága, amely így már eléri a 4800 hektárt.

Ugyanakkor a térségben további 5000 hektár olyan földterület van, amelyet öntözhetővé kellene tenni. A helyi gazdák és vállalkozások 17 millió forintért már el is készíttették a terveket, amely meggyorsíthatja a további fejlesztéseket – mondta a képviselő.

Ezzel a beruházással tízezer hektár jó minőségű mezőgazdasági földterület válna öntözhetővé a térségben – fűzte hozzá.

Láng István, az OVF főigazgatója jelentős kihívásnak nevezte a mezőgazdaság támogatását és a környezeti értékek megőrzését, amihez mindkét esetben víz kell.

A szakember szerint fontos szempont, hogy az adott helyszínen megfelelő időben és minőségben legyen elérhető vízkészlet, ami a Tisza távolsága miatt komoly kihívást jelent.

Hozzátette: a tiszalöki vízlépcső lehetővé teszi, hogy gravitáció útján jusson el a víz a Keleti-főcsatornán keresztül a Köselybe, de a magasabban fekvő területekre szivattyúkkal kell átemelni, ezért a beruházás keretében jelentősen bővítették a Derecske-fürtfő szivattyútelep teljesítményét.

A vízpótlás érdekében a munkákat folytatni kell – mondta Láng István jelezve, hogy elindult az a fejlesztés is, amelynek eredményeként a Keleti-főcsatorna vizét elvezetik Debrecenbe.

Pajna Zoltán, a hajdú-bihari közgyűlés elnöke azt mondta, a vízügyi infrastruktúra mellett számos más formában is támogatják a térség mezőgazdaságának versenyképesebbé tételét. Emlékeztetett, hogy a 2014 és 2020 közötti uniós költségvetési ciklusban a megyében több mint 4,5 milliárd forinttal támogatták az öntözésfejlesztést, aminek segítségével 9 milliárd forint értékű beruházás valósult meg.

Jelezte: a kertészeti üzemek fejlesztésére 406 pályázat érkezett és 87 milliárd forintot fizettek ki, jelenleg további 1,9 milliárdra 122-en pályáznak, míg az idén meghirdetett kertészeti ültetvények fejlesztésére eddig 400 pályázat érkezett.

Bordán Szabolcs, Derecske polgármestere szerint korszakváltást jelent a térség agráriumában a csatorna korszerűsítése, amely aszályos időszakban is biztosítja a vízpótlást, és ezzel növeli a termelés versenyképességét.

A projektzáró rendezvényen Szűcs Zoltán, a kivitelező Aqua-General Kft. ügyvezetője átadta az elkészült beruházást a Tivizig igazgatójának. Bara Sándor elmondta: a munkák során több mint 22 kilométeres szakaszon kikotorták az eliszaposodott medret, 5 kilométeren burkolták a csatornát, 800 méteres új csatornaszakaszt építettek, és számos műtárgyat, átereszt építettek.

MTI

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt