május 20, 2024

Citromfű és a lestyán betegségei

citromfű

A gyógy- és fűszernövények házi termesztése manapság egyre divatosabb, azonban a betegségeik jóval kevesebb figyelmet kapnak, mint a zöldség és növénykultúrákat érintő betegségek. Igen kedvelt a citromfű és a lestyán, amelyek esetében megfelelő védekezéssel megelőzhető a súlyos gombás fertőzések kialakulása.

A cirtomfű és a lestyán a legkedveltebb évelő kiskerti növények közé sorolhatók, nem csak a gasztronómia, de a népi orvoslás is előszeretettel használja. Sajnos a betegségeikkel szinte mindenhol találkozhatunk, és az elmúlt években országszerte tapasztalt erősebb megbetegedés is indokolja a megfelelő gombaölőszer használatát.

A lestyán felhasználása, és leggyakoribb betegségei

A lestyán fontos élelmiszeripari alapanyag, főként fűszerkeverékek készítéséhez használják. Ezenkívül a gyökeréből illóolajat állítanak elő, amelyet a konzervipar és a likőripar használ: mivel a növényben felhalmozódó anyagok jótékony hatással rendelkeznek a vizeletkiválasztó szervrendszerre, és az emésztő rendszerre.

A lestyánnak egyik legsúlyosabb betegsége a ramuráliás levélfoltosság, amelyet a Ramularia levistici konídiumos gomba okoz. Súlyos fertőzés esetén a levelek elszáradhatnak, viszont enyhébb fertőzés esetén is jelentősen csökken a levelek használati értéke, de az illóolaj tartalma is csökken. A kórokozó a növényeket általában májustól fertőzi, a tünetek általában a leveleken, ritkábban a levélnyélen és a virágzati száron jelentkeznek. Szabálytalan, vagy kör alakú foltok jelennek meg, amelyek környékén besárgul a levélszövet, és a közepükön idővel fehér-szürkésbarna színű bevonat látható.

citromfű betegségei

A citromfű felhasználása, és leggyakoribb betegsége

A citromfű levél fontos alapanyaga a nyugtató hatású, és élvezeti célú teakeverékeknek. A szeptóriás levélfoltosság a leggyakoribb betegsége, amelyet egy gomba, a Septoria melissae konídiumos gomba okoz. Ha nem történik idejében megfelelő védekezés, akkor a megbetegedés hatására egyrészt lehullanak a levelek, másrészt jelentősen csökken a használati értéke a levélfoltosodás következtében. A betegség jellemző tünete a leveleken látható sötétbarna, fekete, lilás szegélyű foltok, amelyek szögletesek, és a levélerek határolják. A kórokozó áttelel a lehullott levelekben, és általában a pár héttel a tavaszi kihajtást követően kialakul a fertőzés.

Megelőzés és védekezés

Mindkét növény esetében megelőzhető a súlyosabb fertőzés kialakulása, illetve a megbetegedett levelek eltávolításával mérsékelhető a fertőzés. Jó, ha a lehullott leveleket és szármaradványokat rendszeresen eltakarítjuk a tövek aljáról. Az országszerte is tapasztalható erősebb megbetegedés miatt ajánlott gombaölőszert használni. A szeptóriás levélfoltosság és a ramuráliás levélfoltosság ellen védekezhetünk például réz-oxid tartalmú készítményekkel.

A kémiai védekezés esetén mindenképpen ajánlott tisztában lenni a választott készítmény élelmezés-egészségügyi várakozás idejével – a biztonságos felhasználás érdekében – valamint a kezelések időpontját ennek függvényében kell megválasztani.