június 17, 2024
koromvirag2

A körömvirág a biokertek egyik fő gyógynövénye, és üde díszfoltja a kerteknek. Ültethető cserépbe és ágyásba is, de jól mutat vágott virágként is. A virágok szárításával és rendkívül értékes gyógynövény nyerhető, betakarításra a teljesen kinyílt virága alkalmas.

A körömvirág jellemző tulajdonságai

A kerti körömvirágot (Calendula officinalis), vagy más néven kenyérbélvirágot Európában már a 12. század óta termesztik, elsősorban gyógynövényként és festőnövényként használták. A ragyogó sárga virágai rendkívül gazdagok karotionid festékanyagokban és különféle flavonoidokban. A kerti körömvirág egyéves lágyszárú növény, karószerű gyökereket fejleszt. A szára elágazó, 40-60 cm-es magasságot érhet el. Hosszúkás, lándzsa alakú levelekkel rendelkezik, amelyek világoszöld színűek. Fő ékessége a fészekvirágzata, amelyek 3-6 cm átmérőjűek, sárgás-narancsos színűek, egész őszig folyamatosan díszítik a kertet. A termése csak rövid ideig őrzi meg a csírázó képességét. Sokan ültetik ágyásszegélyként, de intenzív színe miatt cserépbe ültetve a terasz hangulatát is feldobja.

Kedvelt dísznövényfajták

A telt virágú, sötétebb színű fajta a ’Claudia’, míg a ’Neon’, az ’Orange porcupine’ és a ’Balls Orange’ dísznövényfajták pirosas-narancsos virágot hoznak. Ha kimondottan a szárított virágáért termesztjük, akkor érdemes ezekből választani, mivel nagyobb mennyiségű, és színanyag tartalmú szárított virág nyerhető.

körömvirág ültetése

A körömvirág ültetése

Környezeti igényei

Hazánkban a párás területek kivételével mindenhol termeszthető, egyéves növényként cserépben és ágyásban is nevelhető. Kedveli a meleget és a fényt, és még az enyhébb fagyokat is károsodás nélkül vészeli át.

Talajigény

Nagyon kedveli a mélyrétegű középkötött, illetve a jó minőségű homoktalajt.

A körömvirág szaporítása

A körömvirág szaporítására a magvetés az egyik legegyszerűbb módszer. A magok már alacsony hőmérsékleten 8-10 Celsius fokon elkezdenek csírázni, és igen gyorsan 5 nap- 14 nap alatt kicsírázik.

A magokat vethetjük közvetlenül a szabadföldbe, az ágyásba, (2-3 cm-es vetési mélységre), illetve ládába, cserépbe. Ebben az esetben a vetésre március vége és az április az ideális.

A kelés után célszerű a növényeket 5-8 cm-re ritkítani, másik módszer, hogy kb. 20 x 25 cm-es térállásra átültetjük.

Betegségek, kártevők

A körömvirágnak a lisztharmat a legnagyobb károsítója.

Tippek a körömvirág gondozásához

A körömvirág gondozása nem bonyolult, jól tűri a szárazságot és a hideget egyaránt. Párás területeken nem ajánlott termeszteni, mivel az ideális feltétele a körömvirág lisztharmatnak.

 Ha díszítő céllal ültetjük, az elnyílott virágokat ajánlott mindig lecsípni. Egyébként pedig, ha folyamatosan szedjük a virágokat, azzal újabb virágok képződését serkentjük.

A körömvirág betakarítása, szárítása

Betakarítani a teljesen kinyílott sárga-narancssárga virágokat lehet, a kezdete nagyjából május vége, június eleje (az első virág megjelenésétől) egészen az első őszi fagyokig tart el. Mivel a virágfejek igen sérülékenyek, mindig óvatosan helyezzük kosarakba a levágott fejeket, és lehetőleg minél hamarabb szárítsuk ki. Erre a célra szellős, árnyékos és védett helyet válasszunk, és fej-fej mellett teregessük ki a virágokat egymás mellé, ezzel a technikával lehet az élénksárga színű szárított anyagot elérni. A szárításhoz 35, maximum 40 Celsius fok ideális, mivel a színanyagok egy része érzékeny a hőre. A kiszárított körömvirágot ezután helyezzük zárt tárolóba, mivel nemcsak a levegő páratartalmára, de a különböző szagokra is érzékeny.

A kerti körömvirág felhasználása

A körömvirág felhasználása sokrétű, virága, magja, levele is feldolgozható:

Csiga és féregűzőként

A biokertek nélkülözhetetlen növénye, mivel a gyökeréből kiválasztódó speciális anyagokkal – vegyszer nélkül- védekezhetünk a csigák és a talajban élő fonálférgek ellen.

körömvirág olaj

Konyhai, élelmiszeripari alapanyagként

A frissen szedett levelek és virágok salátaként nyersen fogyaszthatók, a kissé kesernyés ízű szirmai jól illik húsokhoz, halakhoz, de akár a rizsköretet is megszórhatjuk. Az élelmiszeriparban természetes növényi festékként használják a karotionid és különféle flavonoid tartalma miatt.

Gyógyteaként

Gyógyteaként gyomorpanaszokra, nyombélfekély gyógyítására használják.

Krémek alapanyagaként

A körömvirág kenőcsöt a népi gyógyászatban a legrégebbi gyógynövényként tartják számon, számtalan panasz esetén alkalmazható. A krémet különböző bőrelváltozások, égési sérülések, sebek gyógyítására, valamint visszeres, fekélyes panaszok esetében is hatásos. Mivel sokan allergiásak lehetnek a körömvirágra, a használat előtt érdemes bőrpróbát tartani.

Préselt olajként

A terméséből préselt olaj gyulladáscsökkentő hatású, amelyet belsőleg fogyasztva alkalmazhatunk.