április 17, 2024

Egekben a búza- és kukoricaárak az európai piacon

kukorica betakarítás

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Újabb rekordokat döngetnek a búza- és kukoricaárak az európai piacon Oroszország ukrajnai katonai hadműveletei miatt – ismertette kedden Damien Vercambre tőzsdebróker az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva.

A március elsejei adatok szerint a búza ára tonnánként 351,25 euróra, a kukoricáé 340 euróra emelkedett. Az Euronext párizsi tőzsdén a tonnánkénti búza ára legutóbb hétfőn ért el 322,5 eurós, míg a kukorica tavaly augusztus 4-én 320 eurós csúcsot.

Vercambre szerint “a válság még csak most kezdődik”, tekintettel arra, hogy a magas kereslet mellett az ukrán kikötők továbbra is le vannak zárva, miközben a vásárlók megoldásokat keresnek a kieső ukrajnai szállítmányok helyettesítésére.

“Ma még semmi sem változott igazán, de a piacok már kezdenek számot venni a helyzettel, vagyis hogy az ukrajnai export teljesen leállt és sürgősen új csatornákat kell találni” – tette hozzá.

Az Agritel nevű, vezető francia mezőgazdasági kutatóintézet szerint Egyiptom harmadik napja próbál kenyérgabonát vásárolni, de “újfent törölte tenderjét, valószínűleg a magas árak miatt”.

Hasonlóan feszült a helyzet a kukorica piacán. Az Agritel felidézte, hogy Ukrajna az idén eddig mindössze 18,7 millió tonnát exportált a tervezett több mint 33 millió tonna helyett.

A háborús helyzetre tekintettel nem tudni, hogy az export mikor indulhat újra.

Vercambre mindezzel összefüggésben megjegyezte, hogy Kína 4-5 millió tonna ukrán kukoricát várt és most kénytelen ezt máshonnan beszerezni.

Az OTP Agrár szakértői az MTI-nek küldött keddi elemzésben felhívták a figyelmet arra, hogy Ukrajna nem csak a világ vezető napraforgóolaj-exportőre, hanem a búza, az árpa, a repce és a kukorica esetében is a világ öt legnagyobb exportőre között van.

Ukrajna az EU negyedik legnagyobb külső élelmiszer-beszállítója, az uniós gabona- és növényi olajimport mintegy negyedét adja, beleértve a kukoricának csaknem felét. Az elhúzódó konfliktus tehát nem csak a helyi élelmiszertermelést, hanem a globális kereskedelmet is negatívan érintené a kieső kínálat miatt, és világszerte növelhetné az élelmiszerárakat – írták.

MTI

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt