április 23, 2024

Új termelői piac és tudásközpont nyílt Zalaegerszegen

zalaegerszegi piac

Fotó: Erdei Mihály/magyarepitok.hu

Zala megyében összesen tíz új piac létesült. A kormány abból indul ki, hogy az eredményes nagyvállalatok mellett a vidék másik tartóoszlopát, a kis és közepes vállalkozásokat kell ösztönözni.

A kormány vidékpolitikájának egyik célkitűzése, hogy minden lehetséges eszközzel támogassa a kistermelőket, az értékesítési és a fejlesztési lehetőségeiket – közölte az Agrárminisztérium (AM). A magyar vidék gerincét és önbecsülését ugyanis hosszú távon a sikeres családi vállalkozások adják – mondta Bognár Lajos kedden Zalaegerszegen, a Helyi termelői és kézműves piac – Göcsej tudásközpont megnyitóján a szaktárca közleménye szerint.

Az AM hangsúlyozta, hogy az országos főállatorvos a nemzeti vidékpolitikával kapcsolatban kifejtette, a kormány abból indul ki, hogy az eredményes nagyvállalatok mellett a vidék másik tartóoszlopát, a kis és közepes vállalkozásokat kell ösztönözni. “A kormány törekvése nemcsak a vidék megtartóképességét növeli, de ösztönzőleg hat a mezőgazdaságban egyre sürgetőbb nemzedékváltásra is” – tette hozzá.

Emlékeztetett, a 2015-ben elfogadott Élelmiszeripari Fejlesztési Stratégiában is kiemelt figyelem hárul a kistermelőkre és a helyi termékek piacra jutására. Arról is szólt, hogy tavaly májusban változott meg a 2010-es kistermelői rendelet, amellyel könnyítették a kistermelővé válás feltételeit, és országossá növelték számukra a saját termékeik értékesítési lehetőségét – írják a közleményben.

Megemlítette, hogy a közétkeztetés javítása érdekében egy tavalyi kormányrendeletben meghatározták, hogy a közétkeztetésben 2022-től legalább 60 százalék, 2023-tól legalább 80 százaléknak kell lennie a rövid ellátási láncban beszerzett termékek, illetve a helyi élelmiszerek aránya – közölte az Agrárminisztérium.

Vigh László országgyűlési képviselő elmondta, hogy a kormány tíz éve úgy döntött országos szinten támogatja a termelői piacok létrejöttét, a lépésnek köszönhetően Zala megyében összesen tíz új piac létesült – olvasható a közleményben.

Balaicz Zoltán Zalaegerszeg polgármestere ismertette: a most átadott piac 718 millió forintos beruházásból készült el – tájékoztatott az Agrárminisztérium.

MTI

Borítókép: Erdei Mihály/magyarepitok.hu