május 20, 2024

Emberre is veszélyes vírust találtak a pasztőrözött tejben

tej

Fotó: Pixabay

Madárinfluenzát mutattak ki pasztőrözött tejben az Amerikai Egyesült Államokban – adta hírül az IFLScience. A vírusrészecskék azonban inaktívak, nem veszélyesek a fogyasztókra – tájékoztatott az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) .

Az amerikai járványügyi központ (CDC) szerint március vége óta nyolc államban legalább 33 tehénnél vették észre a vírust,

amely egy mezőgazdasági dolgozót is megfertőzött, igaz, enyhe tünetei voltak.

Még a múlt héten jelentett be az Egészségügyi Világszervezet (WHO), hogy a fertőzött tehenekből származó nyerstejmintákban magas koncentrációjú vírust észleltek. A pasztőrözetlen tej alapvetően mindenféle baktériumot és vírust tartalmazhat, azonban ezeket pasztőrözés valószínűleg inaktiválja, viszont az eljárás nem távolítja el a vírusrészecskéket.

Az FDA szerint a kereskedelmi tejellátás biztonságos, így azt nem közölték, hogy hány minta lett pozitív, és azt sem, hogy honnan származott a tej.

Mivel a H5N1 hőérzékeny vírus, a pasztőrözés azt inaktiválja, viszont az egészen új jelenségnek számít, hogy a madárinfluenza immár a teheneket is megfertőzi, és egyelőre nem lehet pontosan tudni, hogy ennek milyen hatásai lesznek a továbbiakra.

Forrás: Magyar Nemzet