április 17, 2024

Eredményes volt az országos ökobúza fajtakísérlet

aratás-őszi-búza gabona kalász

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Eredményes volt az országos ökobúza fajtakísérlet, amelynek keretében hét helyszínen összesen 21, az ökogazdálkodás számára ígéretes hazai és külföldi nemesítésű őszi búzafajtát teszteltek az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet és a Vetőmag Szövetség öko kisparcellás fajtateszt-hálózatában – közölte a szövetség az MTI-vel.

A szervezők szerint a következő években nőni fog az őszi búza termesztése az ökológiai területeken.

A KSH aktuális adatai alapján a 300 ezer hektár körüli ellenőrzött ökológiai területből az élelmezési célú gabonafélék több mint 40 ezer hektárt fednek le, ennek jelentős részén őszi búzát és tönkölyt termelnek.

A közlemény idézi Mikó Pétert, az Agrártudományi Kutatóközpont nemesítőjét, a Vetőmag Szövetség Ökológiai Vetőmag Munkacsoportjának elnökét, aki úgy vélte, e területméret intenzív növekedése várható a közeljövőben.

Hozzátette, hogy a hazai öko kalászos gabona jelentős részét most még feldolgozatlanul exportálják, ám a kézműves pékségek terjedése, vagy az áruházláncok választékának ilyen irányú bővítése új termékláncok kialakulását hozta magával, és ez a hazai ökobúza itthoni fogyasztását is ösztönzi. Ezért a learatott búzából évről-évre egyre nagyobb mennyiség kerül a hazai malmokba, illetve onnan a magyar fogyasztók asztalára – tette hozzá.

A szakember szerint ahhoz, hogy az egyre növekvő érdeklődésnek örvendő ökológiai gazdálkodás sikere és térnyerése hosszútávon fenntartható és növelhető legyen, a gazdáknak szükségük van az ökológiai gazdálkodási gyakorlathoz legjobban alkalmazkodó, és a leghatékonyabban termeszthető növényfajtákra. A tavaly ősszel elindított ökobúza fajtateszt az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet már évek óta futó on-farm tesztjeivel kiegészülve segítheti az ökogazdákat abban, hogy a számukra legmegfelelőbb fajtát kiválaszthassák.

A kisparcellás fajtakísérlet egyúttal a vetőmag-forgalmazóknak is fontos, mert annak eredményei alapján tudják meghatározni, mely fajtából lehet szükség ökológiai minősítésű fémzárolt vetőmagra a következő években – jegyzik meg a közleményben.

MTI

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt