április 18, 2024

Fekete bodza gondozása, metszése, betegségei

fekete bodza

A fekete bodza hazánkban őshonos vadon növő cserje, kedvelt a virágzata, gyógyteák, szörpök készítésére használják. Termése is gyógyhatással rendelkezik, kiváló szörp és ital pálinka alapanyag, de vigyázat nyersen mérgező. A kinyílt virágzata általában júniusban a termés pedig nyár legvégén, szeptember elején gyűjthető.

A fekete bodza jellemző tulajdonságai

A fekete bodza (Sambucus nigra) őshonos vadon növő cserje, amelynek virága és termése is gyógyhatással rendelkezik. Természetes élőhelye a szerves anyagban gazdag vízpartok és árokpartok magasabban fekvő részei. Telepítésekor különös gondot kell fordítani a megfelelő hely kiválasztására. Árutermő növény esetében az osztrák ’’Haschberg” fajta rendelkezik engedéllyel, amelynek jellemzője, hogy gyors növekedésű, és könnyen alakítható a koronája. Virágzása június, a virágzata nagy tányérokból áll, a termése rendkívül magas beltartalmi értékkel rendelkezik.

fekete bodza

A fekete bodza telepítése

Különbség van az ültetvényesítés céljából nevelt, és a kiskerti példányok telepítésében. Az ültetvényeken a törzsre nevelés a jellemző, míg a kiskertekben a bokorforma is könnyen betakarítható.

A szabad gyökerű ültetésű fekete bodza telepítésére alkalmas a kora tavasz és október november vége. Első körben érdemes talaj és termőhelyi vizsgálatot végeztetni. A termőterületet mélylazítózással és szerves trágyázással kell előkészíteni.

Kiskerteseknek a konténeres fekete bodza ültetésére legideálisabb a nyár vége, ősz eleje, azonban egész évben telepíthető.

A fekete bodza gondozása, metszése

A törzses ültetésű fák esetében tavasszal kell az őszi telepítésű bodza szálvesszőre nevelését megkezdeni: egy karóhoz kell hozzákötözni, amelyből később törzset szeretnénk kinevelni. Tudni kell, hogy a legjobb minőségű termést az éves vesszőkön, míg az annál idősebb ágakon csak jóval kisebb, és apró bogyós virágokat hoz. A metszést minden évben el kell végezni, legideálisabb időszak a betakarítást követően. Törekedni kell a metszésnél, hogy a törzsből kihajtó vesszők jellegzetes kehelyformát képezzenek.

A fekete bodza kártevői, betegségei

Leggyakoribb kártevője a levéltetvek, amely ellen tavaszi lemosó permetezés ajánlott. Károsítja a fehér medvelepke, ennek hernyója pusztítja el a hajtásokat. A gyümölcsök ellensége a pettyes szárnyú muslica.

Leggyakoribb vírusos betegsége az uborka mozaik vírus és a cseresznye levélsodródás vírusa. Károsítja a fehér medvelepke, ennek hernyója pusztítja el a hajtásokat. A gyümölcsök ellensége a pettyes szárnyú muslica. A cerkospórás levélfoltosság gyakori gombabetegség, ellene a nyár közepétől rezes kezeléssel lehet védekezni, a fertőzöttséggel arányosan ismételni.

Feketebodza gyűjtése és felhasználása

A virágzatot akkor gyűjtsük be, amikor a bogernyő szélén már kinyílt, viszont a közepén még bimbósak a virágok, száraz időben és olló segítségével – kocsánnyal együtt végezzük. Termése igen gazdag vitaminban, ásványi anyagokban, és flavonoidokban. Begyűjtése általában augusztus végére, és szeptember elejére időzíthető, szintén a kocsánnyal együtt. Feldolgozás során hevítés hatására a méreganyagok lebomlanak, szörp, lekvár, pálinka és készíthető belőle.