április 24, 2024

Határkerítést húz Norvégia a Svédországból érkező sertéspestis ellen

vaddisznó

Fotó: Paul Henri / Pixabay

Az afrikai sertéspestis elterjedésétől tart Norvégia, miután tavaly a szomszédos Svédországban el kezdett terjedni a kór. Azt nem tudni, hogyan jutott el a skandináv országba a sertéspestis, ám a környező államok sorra vezetik be az óvintézkedéseket. Ezúttal Oslo fogalmazott meg drasztikus javaslatokat.

Mintegy kétezer vaddisznót kell kilőni Norvégiában a helyi élelmiszerbiztonsági hatóság és a környezetvédelmi ügynökség adatai szerint. A lépéssel azt akadályozná meg az ország, hogy a szomszédos Svédországban kitört afrikaisertéspestis-járvány után a norvég állatállomány is veszélybe kerüljön.

A The Guardian brit napilap közlése szerint Norvégia határkerítést is felhúzna annak érdekében, hogy a svéd erdőkből ne vándoroljanak át a vaddisznók a norvég területekre. Korábban a norvég hatóságok arra kérték az embereket, minden sérült, beteg vagy elpusztult vaddisznót jelentsenek be.

Ha Norvégiába is eljut a sertéspestis, annak súlyos következményei lesznek a sertéstenyésztés számára, de fontos korlátozásokat bevezetnek a vadászat, az erdészet területén is

– közölte még hónap elején Geir Pollestad norvég mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter.

Norvégia legnagyobb vaddisznóállománya éppen a svéd–norvég határ menti erdőkben él.

Hogy hogyan jutott el az afrikai sertéspestis Svédországig, egyelőre nem tudni, ám aggodalomra ad okot, hogy már több esetet is jelentettek a skandináv országban. Az első fertőzött állatokat a svéd Fagersta környékén találták meg tavaly augusztusban és szeptemberben, mintegy 185 kilométerre a svéd–norvég határtól.

Becslések szerint Svédország vaddisznóállománya a 300 ezres példányszámot is elérheti. Az első esetek után sorra állították le a svéd sertéshús importját világszerte: Örményország, Ausztrália, Japán, a Fülöp-szigetek, Szingapúr, Tajvan és Ukrajna is felfüggesztette a behozatalt. A Svéd Húsipari Szövetség ügyvezető igazgatója, Magnus Darth tavaly szeptemberben arra mutatott rá, noha a betegséget vaddisznóknál mutatták ki, bevett gyakorlatról van szó.

Svédországban az utolsó fertőzött vaddisznót éppen múlt héten, február 15-én lőtték ki.

Az afrikai sertéspestis 2007 után jelent meg újra Európában: először Georgián keresztül Örményországba, Azerbajdzsánba, Iránba és Oroszországba jutott, majd 2012-ben átterjedt Ukrajnára, 2013-ban Belaruszra, 2014-ben Litvániában, Lengyelországban, Lettországban, 2015-ben pedig már Észtországban is észlelték. A következő években Csehországban, Romániában, Bulgáriában és Magyarországon is kimutatták a fertőzést. A sertéspestis általában kullancsokon keresztül, vagy a fertőzött állat ürülékével, testfolyadékaival terjed tovább.

Forrás: Magyar Nemzet