július 24, 2024

Hogyan tervezzünk zöldségeskertet

zöldséges kert

A tavasz beköszöntével minden kertész számára elindul az egyik legkedvesebb évszak, a tél elmúltával vége neki lehet állni a munkáknak, indulhat a tervezés, és a szezon előkészítése. A tudatos munka a későbbiekben meghozza az eredményét, a növényeink egészségesebbek lehetnek, javulhat a hozam, és változatos, egészséges termények kerülhetnek az asztalra.

Vetésforgó szerepe

Nem csak a nagy, hanem a parányi kertek esetében is ajánlott valamilyen vetésforgót alkalmazni. Az egyes zöldségfajok helyét úgy alakítsuk ki, ne arra a helyre kerüljenek, ahol az előző évben voltak. Ha nem alkalmazunk vetésforgót, akkor megnő a kórokozók és kártevők felbukkanásának kockázata, ugyanakkor a talaj víz- és tápanyag gazdálkodása szempontjából is hátrányos. Célszerű a munkát az ágyások tervezésével kezdeni. Figyeljünk arra, hogy az azonos fajokon túl, még az egy növénycsaládba tartozó rokon fajok is lehetőleg minél messzebbre kerüljenek az új szezonban a régi ültetőhelytől.

Egy családba tartozó gyakori zöldségek ültetése

A leggyakoribb zöldségfajok közül egy családba sorolható például a paprika, a tojásgyümölcs, a paradicsom, és a burgonya.

A hagymaféléknél a vöröshagyma, a fokhagyma és a póréhagyma is másik ágyásba kerüljön.

A tökfélék, az uborkafélék és a dinnyefélék se kövessék egymást az ültetőhelyen, és azt is érdemes mérlegelni, hogy ezek a növények nagy térigényűek.

A gyökérzöldségek közül a petrezselyem, a sárgarépa, a zeller és a pasztinák, míg a káposztafélék közül a kelkáposzta, a fejeskáposzta, karfiol, brokkoli és karalábé egészségi állapotára és hozamára lehet kedvezőtlen a nem jól kialakított vetésforgó.

 Ágyások kialakítása

A zöldségtermesztésre a kert legnaposabb, sőt időszakosan sem árnyékos része a legalkalmasabb. A legtöbb faj még az enyhe árnyékot sem tolerálja, és bizonyos zöldségeket, mint a fejeskáposzta veszélyes félárnyékos helyen termeszteni. Nem a növény sérül, hanem az egészségre káros nitrát halmozódhat fel benne a fényszegény körülmények között, amely különösen a gyermekekre jelenthet komoly veszélyt.

Az ágyásokat úgy kell majd kialakítani, hogy köztük maradjon hely (kb. 30 cm széles út) ahol akár talicskát tolva is tudunk majd közlekedni. Nem célszerű az ágyást 120-150 cm-nél szélesebbre tervezni, hiszen minden ápolási munkát- vetést, gyomlálást,szedést- az utakról benyúlva kell majd a szezonban végezni anélkül, hogy a növények közé belépnénk.

Vetőmag kiválasztása, vásárlása

Miután megterveztük az ágyások helyét (sokan nem fejben, hanem papírra vetve terveznek), és a vetendő illetve ültetendő fajok listáját, akkor eljött az ideje a vetőmagok beszerzésének. Mindig ellenőrizzük le a meglévő készleten a feltüntetett szavatossági időt. Jó tudni, hogy ha látszólag a vetőmagnak nincs semmi baja, attól még a csírázóképességüket egy bizonyos idő után (fajtól függően) elvesztik. Nézzük meg, hogy a téli időszak alatt nem támadta-e meg valamilyen rovar, nem penészedett-e be, és a beteg magból valószínűleg nem tudunk egészséges növényt nevelni. Célszerű olyan vetőmagcsomagot vásárolni, amelyen nemcsak a feltüntetett szavatossági időt, de a növény jellemzőire, méretére vonatkozó leírást (sortávolság, ültetési mélység) is találunk. A megmaradt magokat gondosan zárjuk vissza, és hűvös száraz helyen tároljuk.

zöldséges kert

A vetés és ültetés idejének kiválasztása

Tavaszi ültetés

A kora tavaszi, tavaszi szezon növényei a zöldborsó, a zöldhagyma, a sóska, a spenót, a petrezselyem, a sárgarépa, a hónapos retek és a fejes saláta.

Nyári ültetés

A nyári hónapokban a petrezselyem, a sárgarépa kivételével mindegyik növény helyére más növény kerüljön, ez különösen akkor fontos, ha tavasszal rövid tenyészidejű fajtákat ültettünk. Nyáron az ágyásokban megterem a paprika, a tojásgyümölcs, a paradicsom. Az uborkát uborkaháló, vagy támrendszer mellé érdemes ültetni: ezzel nemcsak helyet spórolunk, de a függőleges lombozat a szedést is megkönnyíti. A zöldbab a zöldborsó után kerülhet az ágyásba. A hagymaféléket ne ültessük a bőven öntözött növények (uborka) mellé, mert a sok víz árthat a hagymatestnek.

Őszi ültetés

A káposztafélék közül fejes káposzta, brokkoli és kínai kel is kerülhet az ágyásokba. Bizonyos fajok esetében (bimbóskel, leveles kel, póréhagyma) van lehetőség áttelelő termesztésre is.

A közepes, vagy nagyobb méretű kertek esetében megoldható a vetésforgón kívüli évelő növények termesztése is. Ezek a növények ugyanazon a helyen nőnek évről évre, és nem szükséges minden évben őket újra telepíteni. Célszerű például a spárgát, rebarbarát, és a tormát a kert szélére ültetni, hogy az éves munka során ne akadályozzanak.