szeptember 20, 2021
hortenzia

Hogyan őrizhető meg a hortenzia kék színe?

A hortenzia kedvelt dísznövény, különösen a kék színben pompázó cserje népszerű. Gyakori probléma, hogy a cserepes virágzó cserjék otthoni körülmények között hamar elvesztik a színűket, és a megfelelő elhelyezés és öntözés ellenére tönkre mennek.

A hortenzia (Hydrangea macrophylla) alapvetően nem igényel sok gondozást, ennek ellenére a kezdő kertészek gyakran szembesülnek azzal, hogy a multiláncok polcain látható virágzó cserje rövid idő multán elpusztul. Szintén problémát okoz a megfelelő föld kiválasztása, illetve a színének az elvesztése.

hortenzia

Hogyan őrizhető meg a hortenzia kék színe?

A hortenzia a mészben szegény, enyhén savanyú talajban érzi jól magát, a sokak számára kellemes kék szín azonban a talaj pH-értékének függvényében alakul ki, általában savanyú talajon (pH-érték 4,0-5,0 között). A kék szín intenzitása függ a talajban lévő alumínium sók koncentrációjától. A virág szirmaiban a kék pigmentek mennyisége 5,0 pH érték alatt, és a talaj magas alumínium koncentrációja esetén alakul ki nagyobb mennyiségben.

Lehetőség van különféle tápokkal alumínium-szulfát tartalmú táppal a talaj utólagos és folyamatos savanyítására. Ha rózsaszín árnyalatra szeretnénk váltani, ebben az esetben a pH-értéket 6,0-7,0 közé próbáljuk meg beállítani a talaj lúgosításával.

hydrangea hortenzia kek uj

Miért megy tönkre a hortenzia a kihelyezést követően?

Általánosságban elmondható, hogy a multik polcain kedvező áron kapható hortenzia cserjék nem hazai szabadföldi kertészetekből, hanem távoli helyszínekről származnak. A termesztés jellemezője a kiegyenlített klímán történő nagyipari szintű üvegházas és fóliás termesztés, ahonnan bekerül a klimatizált levegőjű bevásárlóközpontba. A természetes fényt és légmozgásokat nélkülöző növény számára a hazai kertben még árnyékba helyezve is különösen kánikula idején hatalmas stresszt jelent a kitelepítés.

Mi a teendő, ha lekonyultak a hajtások?

Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy az árnyékos hely, és megfelelő öntözés ellenére az ágak nem jönnek rendbe, lekonyulnak, akkor érdemes legalább hat rügypárig visszametszeni a cserjét. Habár a virágokról egy időre le kell mondani, érdemes a drasztikus döntést meghozni, mivel a virágzás a növény számára rengeteg tápanyagot és vizet igényel. A visszametszéssel a gyökerek lehetőséget kapnak a regenerálódáshoz, és az új körülményekhez való alkalmazkodáshoz. Tudni kell, hogy a hortenziát mindig metszeni kell, azonban a különböző hortenzia fajták metszési ideje különböző.