július 25, 2024

Csarab vagy erika: hasonlóságok, és különbségek

Csarab vagy erika

Az erika és a csarab manapság a legnépszerűbb őszi, téli örökzöld törpecserjék közé tartoznak, pompás díszei a teraszoknak és balkonoknak. Habár mindkettő télálló, a kemény fagyok ellen érdemes a cserépben nevelt példányokat takarással védeni.

A csarab és az erika közötti hasonlóságok, és különbségek

Mind az erika, és a csarab a hangafélék népes nemzetségébe tartoznak, mivel közeli rokonságban állnak, gyakran össze is tévesztik őket.

csarab

Mindkét cserje hasonló magasságú, 20-30 centiméteresek, virágjuk is hasonlít egymáshoz, bár az erika kisebb tűszerű levelekkel rendelkezik, és virágai közelről jól látható, hogy kis harang alakúak, amelyek tömött fürtökben nyílnak. Az öntözéshez mindkettő számára lágy vizet, és esővizet használjunk. A különbségek leginkább a habitusukban a környezeti igényükben és a virágzási idejükben mutatkozik meg.

Csarab

A csarab (Calluna vulgaris) Európa szerte megtalálható örökzöld cserje, hazánkban a Nyugat-Dunántúlon, és a Balaton felvidék kavicsos és tőzeges talaján őshonos növényként fordul elő. A nemesítés eredményeként számos változata található például teltvirágú és szimpla virágú fajták egyaránt. A virágai változatos színűek a zöldes, krémszínű árnyalatoktól kezdve a rózsaszíntől a mályváig egyaránt előfordul.

csarab

A korai fajták zömmel nyártól kora őszig, a késői fajták novembertől virágoznak. Ősszel a szárra simuló levelek barnásvörös színárnyalatúvá alakulnak. Nagyon jól mutat csoportosan ültetve a különböző télálló növények társaságában, de önállóan is dekoratív dísze a téli kertnek.

A csarab gondozása

A csarab leginkább a savanyú tőzeges, nedvesen tartott talajt kedveli, szépen fejlődik napos helyeken. Jó tudni, hogy az erős fagyok ellen védeni kell, ezért a tövet fedjük be szalmával, vagy falevéllel.

Tavasztól nyár végéig havi egy alkalommal tápoldatozzuk meg. Fontos, hogy a túlöntözésre érzékeny, és ha cserépbe ültetjük, akkor jóval gyakrabban kell öntözni, mint a szabadföldbe ültetett példányokat.

Erika

Általában az Alpesi erika (Erica carnea) fajtával találkozunk, amely hazánkban is télálló. A fehér, rózsaszín árnyalatú virágokat tél végétől kora tavaszig hozza nagy mennyiségben.

erika

Ültethetjük kőedénybe, balkonládába, és sziklakertbe, de nagyon jól mutat a különböző évelőkkel ágyásba ültetve is. Az Alpesi erika számára a meszes talaj a legideálisabb.

Az erika gondozása

A virágzása idején az erika a nedves talajt igényli, viszont később akár a szárazságot is jól tűri. Hajlamos a ritkulásra és a felkopaszodásra, ezért a virágzás után kissé metsszük vissza, így a formáját is jól megtartja.