szeptember 28, 2021
hortenzia

Hortenzia szaporítása

A hortenzia nyár elejétől őszig díszíti hatalmas gömb formájú virágaival a kerteket, de gyakran láthatjuk előkertekben és térhatárolóként. Szaporításával érdemes próbálkozni, akár tőosztással, dugványozással, vagy bujtással, de kezdőknek leginkább a dugványozás ajánlható.

Hortenzia szaporítása

A hortenzia (Hydrangea) szaporítása és ideje függ az alkalmazott módszertől, a dugványozást megtehetjük nyáron, a tőosztásra pedig az ősz az ideális időszak, a bujtásra pedig a nyugalmi állapot a kedvező. Egy hónap várakozás után kiderül az eredmény, viszont az első évben télen mulcsozással védeni kell a fiatal növényünket.

Dugványozás

A dugványozásra alkalmas a nyár eleje és közepe, kifejlett anyanövényre, gyökereztető hormonra, és laza szerkezetű ültetőközegre van szükség. Vágjunk le keskeny (szívószál átmérőjű) 15 cm-es vesszőt, és szedjük le az alsó leveleket. Mártsuk bele a vesszőt egy cm mélyen a gyökereztető hormonba, majd ültessük el földbe. A tetejére szórhatunk egy kevés homokot (a penészedés ellen). Öntözzük meg jól, majd fedjük be cserepet zacskóval, hogy ne száradjon ki, de a leveleket ne érje. Helyezzük árnyékba néhány hétre, és minden nap öntözzük meg. A meggyökeresedett növényt célszerű mihamarabb elültetni.

hortenzia

Tőosztás

Tőosztással maximum 3 részre osztható a növény, a kiásott töveket bontsuk szét, és az egészséges hajtásokat ültessük megfelelő távolságban egy közepesen mély ültetőgödörbe, vagy nagyobb cserépbe.

Bujtással

Kevésbé gyakori módja a hortenzia szaporításnak, azonban érdemes vele próbálkozni a növényünk nyugalmi állapotában. Egy alsó vesszőt helyezzük egy mély árokba oly módon, hogy a felső fejlettebb rügyei legyenek szabadon. Ha megfelelő a talaj kémhatása, víz és tápanyagtartalma, akkor egy vesszőből (bujtásból) egy új hortenzia növény fog kifejlődni.

Kapcsolódó cikkek
Cserepes hortenzia