július 20, 2024

Bogyós gyümölcsök termesztése a kiskertben

szamóca

A bogyós gyümölcsöket egyre több kiskertben termesztik, fontos szerepet töltenek be a családok gyümölccsel való ellátásában. Előnyük, hogy viszonylag kis helyen termeszthetők, és a telepítést követően gyorsan termővé fordulnak, érésük fő ideje június.

A bogyós gyümölcsök termesztésével kapcsolatos tudnivalók

A gyümölcsök termesztése viszonylag sok munkát és gondozást igényel, emellett számos kártevő és kórokozó is károsíthatja, azonban kellő odafigyeléssel és némi szakértelem birtokában leküzdhetők a problémák. A bogyós gyümölcsök néhány kivétellel éveken át bőséges termést hoznak. Vásárlás előtt célszerű átgondolni, hogy a növény hogyan illeszkedik bele a kertünkbe, milyen a termőhely igénye, és milyen gyümölcsöt és mennyit szüretelhetünk belőle. A növény ára már a második évben megtérül, sajnos hosszú ideig nem tárolhatók. A bogyósoknak jellemzően sok napfényre van igényük, humuszos talaj szükséges, valamint a jellegzetes növekedésükhöz szükséges feltételeket kell biztosítani.

Gyakran termesztett bogyósok a kertben

Hazánkban a bogyósok többnyire jól fejlődnek melegebb és hűvösebb körülmények között, bár a napfény és a meleg nagyon fontos számukra, hiszen ettől lesznek zamatosak és édesek. A málna ültethető félárnyékos helyre, a köszméte, vagy egres nem kedveli a tűző déli napot.

A kivi és a szeder teljesen csak a hosszan tartó meleg nyarakon érnek be. Az áfonyáról tudni kel, hogy az előzőekkel ellentétben a hűvösebb párásabb környezetet kedvelik. Ha a kertbe szamócát telepítenénk, ügyeljünk, hogy ne árnyékolják a magasabb haszonnövények, mivel a sok napfényre és melegre van szüksége.

A bogyósoknak általában nem árt a szél, viszont a talajt könnyen kiszáríthatja, amely különösen a szamóca esetében az érést gátolhatja. Az elhúzódó szárazság károsíthatja a bogyókat, előfordulhat, hogy elszáradnak, vagy kicsik maradnak. Ha tartósan hűvös az idő, akkor a termésérés húzódhat el.

egres

Szamóca

A szamóca a legkorábbi zamatos ízes tavaszi gyümölcs, fajtái évről évre változnak, és érdemes kipróbálni az újabb fajtákat is.

Piros ribiszke, és fekete ribiszke

Érésben a piros ribiszke követi a szamócát. Érdemes fehér bogyójú és fekete ribizli bokrot is ültetni.

Köszméte

A köszméte manapság eléggé mellőzött bogyósgyümölcs, pedig az aranysárga, vagy piros köszméte akár nyersen, akár feldolgozva is kiváló. A ribiszkéből és az egresből érdemes magas törzsű fácskát nevelni, így egyszerűbbé tehetjük a betakarításukat.

Málna

A málna követi érésben a ribiszkét, egyike a legsokoldalúbban felhasznált gyümölcsünknek, viszont termesztése több gondozást és figyelmet kíván. A termő málnahajtásokat karóhoz, vagy huzalhoz kell kötözni, mivel a vesszők az érőfélben lévő gyümölcs súlya alatt legörbülhetnek. Vigyázzunk a bokor tövénél lévő sarjhajtásokra, mert a jövő év terméshajtásai ezekből fognak kifejlődni.

málna ültetése

Kevésbé elterjedt bogyós gyümölcsök

Josta

A Ribes fajhoz köthető josta egy cserjeféle, amelyet általában a köszméte és a fekete ribizli keresztezéseként jellemeznek, bár igazság szerint ennél bonyolultabb a genetikai háttere. Folyamatosan érnek a sötét bogyói, kezelése a köszmétéhez hasonló.

Szeder

A szeder népszerűsége fokozatosan emelkedik, viszont a metszése igényel egy kis figyelmet. A hajtásai akár 3-4 méteresre megnőhetnek, ezeket támaszték mellett kell nevelni. Különösen hűvös, párás időszakban a szürkerothadás megelőzése érdekében permetezni kell a virágzó növényeket. Savanyú talajt kedveli, meszes talajon nem érdemes vele próbálkozni.

Kivi

A támrendszeren nevelt kivi is kedvelt bogyós, a szőlőhöz hasonló módon kell metszeni, permetezni nem kell. Északi széltől védett, napos meleg helyen termesszük hasonlóan a szederhez meszes talajon nem érdemes vele próbálkozni.

Homoktövis

A gyógyhatása miatt egyre többen termesztik a homoktövist, amely sárgás piros, vagy apró piros bogyókat hoz. Az erőteljes növényt a tüskéi miatt nehézkes termeszteni és betakarítani.

Terjedőben van a bodza, a csipkebogyó termesztése, de a som továbbra sem népszerű.

Homoktövis

Bogyós gyümölcsök ültetése, gondozása

Ültetőközeg

Akkor lesz a legjobb termés, ha a növények tápanyagban gazdag, laza, jó vízáteresztő képességű talajban fejlődnek. A homokos talajból a tápanyagok gyorsan kimosódnak, a nehéz tömörödött talajban pedig nem tudnak a gyökerek megfelelően terjeszkedni. Ültetés előtt a talajt alaposan elő kell készíteni.

Öntözés

A bogyósok fejlődéséhez sok nedvességre van szükség, különösen a vegetációban virágzás és érés idején. Száraz, csapadékmentes időszakban öntözni kell.

Telepítésük

A ribiszkét, a málnát, a szedret, a jostát és a köszmétét a kerítéshez sövényként, vagy a díszkert szélére ültessük. A díszkertben jól mutatnak a bogyósok, mivel szép lombjukkal, és virágaikkal kitűnnek a többi növény közül. A szamócát, és az áfonyát sorokba ültessük. A támrendszerre futtatott növények nagyon jól érzik magukat a nyugati, vagy déli fekvésű fal előtt, hűvös helyen csak a déli fal alkalmas a telepítésükre.