július 25, 2024

Fókuszban a stabilitás: Válaszd a faktoringot!

faktoring

A faktoring számos vállalkozásnak segített 2022-ben. Na, de mégis miben? A faktoring legfőbb szerepe, hogy pénzügyi stabilitást nyújtson a vállalkozások részére. 2023-ban erre pedig nagyobb szükségünk lehet, mint bármikor az elmúlt évtizedben. Ismerd meg részletesebben a faktorálást és annak előnyeit!

2023-ban a legtöbb vállalkozás elsődleges célja, hogy stabil pénzügyekkel sikerüljön átvészelni a várható gazdasági hullámvasútat. Ehhez pedig nyitnunk kell olyan pénzügyi megoldások felé is, amiket korábban még nem alkalmaztunk. 

Miért érdemes alternatív megoldásokat keresni? 

A hitelek feltételei egyre nehezednek, a költségei pedig folyamatosan nőnek. A pénzügyi tervünket jelentősen megboríthatja az évre, ha nem kapjuk meg a működésünkhöz szükséges hitelösszeget, vagy alacsonyabb összeget bocsát rendelkezésünkre a bank, mint korábban.  Ezért érdemes inkább arra keresni a megoldást, hogy miként juthatunk hozzá a saját pénzünkhöz minél előbb. Ebben segít a faktoring! 

Mi az a faktoring? 

A faktoring egy olyan pénzügyi szolgáltatás, amelynek segítségével a vállalkozások gyorsan hozzáférhetnek bevételeikhez. 

Egy gazdasági társaság a faktorálni kívánt számláit átadja egy faktoring cégnek, amely annak ellenértékét azonnal kifizeti. Ezt követően pedig a vevő a faktoring cég felé rendezi tartozását. 

Miért jó ez vállalkozásunknak? 

A faktoringnak számos előnye van, de talán a legfontosabb a következő: nem kell hitelt felvennünk ahhoz, hogy likviditásunkat megőrizzük. Ugyanis a hosszú fizetési határidővel rendelkező számlák (akár 30, 60, 90 vagy 180 nap) nagyban meggátolják a vállalkozás fejlődését, ráadásul hétköznapi likviditási problémákat is okozhat. 

A faktoringnak köszönhetően nem kell hitelhez nyúlnunk, mindössze egy egyszeri szerződéskötésre van szükség. Az igénylési folyamat pedig gyors, egyszerű, és eredményeképpen a cégünk igényeire szabott, rugalmas megoldást kapunk. Ráadásul az sem okoz problémát, hogy ha kezdő vállalkozás vagyunk, hiszen a faktoring cég a partnerünk pénzügyi helyzetét vizsgálja, nem pedig a miénket. 

Miért éri meg a faktoring cégnek? 

A faktorálásnak egyszerűen számítható díja van, amit minden ügyletnél egyedileg határoz meg a faktoring cég a fizetési határidő, a forgalom, és egyéb információk szerint.  Ezért a díjért cserébe viszont többé nem kell aggódnunk likviditásunk miatt!