július 17, 2024

Népszerűek az állattartó telepek korszerűsítésére kiírt pályázatok

állattartó telepek korszerűsítése

Népszerűek az állattartó telepek kis- és nagyléptékű korszerűsítésére kiírt pályázatok, a pályázati keret mindkettő esetében bővült – jelentette be az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára pénteken a MATE Karcagi Kutatóintézetben.

Feldman Zsolt – aki átadta az állattartó telepek nagyléptékű korszerűsítésére kiírt pályázat Jász-Nagykun-Szolnok megyei támogatói okiratait is – kifejtette: 29 nyertes pályázat volt a megyében, a gazdálkodók, vállalkozók 9,5 milliárd forint támogatáshoz jutottak. Hozzátette: az eredetileg országosan 50 milliárd forintos pályázati keret időközben 260 milliárdra bővült.

Az elmúlt hetekben már nyitva álló, a kisebb állattartó telepek fejlesztését célzó pályázatokra eddig 1470 gazdálkodó pályázott, akik 41,5 milliárd forintot igényeltek – ismertette az államtitkár. Megjegyezte, hogy a következő hetekben is nyitva álló pályázat eredetileg 30 milliárd forint pályázati kerettel indult.

Hangsúlyozta, hogy ez a magyar kormány a következő évtizedre is partnerséget és segítséget kíván nyújtani a magyar vidéken élők számára. Erről szól a Megújuló vidék, megújuló agrárium program, az az elkezdett munka, amely során csak ezekben a hónapokban kiírtak 600 milliárd forint értékben új pályázatot, és a tavalyi év végén kiírt pályázatokból pedig már megítéltek legalább 300 milliárd forint értékben támogatást.

Feldman Zsolt kiemelte: a magyar földre mindig biztosan lehet építeni, mert „elvinni tőlünk nem tudják”. A beruházási program hit a magyar mezőgazdaságban, a magyar vidékben, és hit abban, hogy a gazdálkodók az elnyert forrásokat jól fogják hasznosítani – fogalmazott. Másrészről hit a gazdálkodók részéről is, hogy megéri időt, energiát fektetniük ezekbe a fejlesztésekbe – mondta.

F. Kovács Sándor, Jász-Nagykun-Szolnok megye 3-as számú választókerületének országgyűlési képviselője beszédében kiemelte, hogy a gazdáknak ítélt támogatások az egész társadalom jólétét szolgálják. Az állattartó telepek fejlesztésével az egész ország jólétét biztosítják – tette hozzá. Megemlítette, hogy van, ahol már elkezdődött az aratás, majd megköszönte a gazdálkodók „embert próbáló” munkáját.

Szepesi Tibor, Karcag polgármestere gratulált a nyertes gazdálkodóknak, akik szavai szerint „óriási munkát végeznek mindenféle időjárási körülmények között”. Megköszönte a magyar kormánynak, az Országgyűlésnek, Feldman Zsolt államtitkárnak, az országgyűlési képviselőknek, hogy felismerik és minden lehetőségükkel támogatják ezt a munkát.

Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) Jász-Nagykun-Szolnok megyei elnöke méltatta a kormány agrárpolitikáját, valamint az Agrárminisztérium, az agrárkamarák, a kormányhivatalok gazdálkodók megsegítése érdekében végzett munkáját. Ez az agrárpolitika jelenti azt a lehetőséget, amelynek köszönhetően versenyképesek, eredményesek tudnak maradni a gazdák, fenntartható gazdálkodást tudjanak folytatni – mondta. Az agrártársadalom már bizonyította, hogy képes a nemzetet ellátni élelemmel, és exportra is jut – hangoztatta az elnök.
MTI