április 18, 2024

Muskátli teleltetése

muskátli

A muskátli teleltetését októberben, novemberben az éjszakai fagyok beállta előtt kell megkezdeni, az álló muskátlik esetében 4-5 év után azonban érdemesebb új töveket beszerezni.

A muskátli felkészítése a teleltetésre

A fiatal tövek megfelelő körülmények között jól teleltethetők, a 4-5 év múlva a muskátlik azonban  elöregszenek, kevesebb virágot hoznak, és díszítő értékük is lecsökken. Első lépésben érdemes a növényt visszavágni. A teleltetéshez speciális feltételekre van szükség, míg a nedves és sötét pincében elrothadhat, de világos, hűvös helyen, 10-12 Celsius fokon az álló muskátli gond nélkül tartható balkonládában és cserépben, mérsékelt öntözés mellett, tápoldatozás nélkül. A futómuskátli számára 10-15 fok az ideális, figyeljünk arra, hogy a földje ne száradjon ki a vegetációs időszakban sem.

muskátli átteleltetés

Az álló muskátli száraz teleltetése

Emeljük ki a tartóedényből a töveket, alaposan rázzuk le a földet a gyökerekről. Vágjuk vissza a gyökereket és a hajtásokat, majd a jól kiszárított töveket egy nagyobb újságpapírba tekerjük bele és akasszuk fel fejjel lefelé. Sötét, hűvös helyen tartva egész télen nem igényel öntözést.

Az átteleltetett muskátli kihelyezése

Az átteleltetett muskátlit mindig a tavaszi fagyok elmúltával helyezzük ki, jellemző, hogy a friss tövekhez képest pár hét különbséggel fog először virágot hozni. Tavasszal metsszük vissza a tőtől 10-15 cm-re, az elszáradt, megsárgult részekkel együtt. Friss tápanyagban gazdag muskátli földbe ültessük, fokozatosan növeljük az öntözések mennyiségét és számát. Tápoldatozást a kihelyezést követően 1-2 hónap elteltével kezdhetjük meg, majd ősszel a locsolás csökkentésével a tápoldatozást is mérsékeljük.