június 15, 2024

Verbéna gondozása

Verbéna gondozása

A verbéna népszerű egynyári növény, számtalan fajtája létezik, egyes fajták apró termetűek, és szegélyként vagy ágyásba ültethetők, míg más fajták függesztve ampolna növényként díszítik a balkonokat. Gondozása nem bonyolult, a vízigényére kell figyelni különösen a kánikula idején.

Népszerű verbéna fajták

A verbéna vasfűként is ismert általában egynyári növényként, ampolna növényként tartjuk, az őshazája Észak, és Dél-Amerika. A díszfaiskolákban számtalan verbéna hibrid található, futó változata egyaránt előfordul.

Verbéna gondozása

Legismertebb a kerti verbéna (Verbena x hybrida), igen kedvelt a könnyű tartása miatt. Ideális feltételek esetén egész nyáron bőségesen hozza fészkes virágait. Könnyen bokrosodik, és több virágzó hajtást hoz. A verbénák családja rendkívül népes: hosszú virágzású egynyáriak, de évelő fajták is egyaránt megtalálhatók. Ültethetők csoportosan ágyásba, szegélyként, de sziklakertbe is telepíthetők, például ideális a kövek közti rések kitöltésére.

Verbéna gondozása

Az ernyős verbéna (Verbena bonariensis) magas verbénaként is ismert, a vasfűk népes családjába tartozik, népszerű növénye a modern kerteknek. Némelyik évelő, de egynyári rokonokkal is rendelkezik. Megjelenésében és méretében eltér a kerti verbénától. Hosszú karcsú szárai végén találhatók a szűk fürtökben, vagy ernyőkben álló illatos virágai, amelyeket bőségesen hoz nyár elejétől a fagyok beálltáig.

ernyős verbéna

A verbéna gondozása

A verbéna gondozása nem bonyolult. A bőséges virágzás titka abban rejlik, hogy az elnyílott virágokat folyamatosan csípjük vissza a petúnia virágokhoz hasonlóan.

Megfelelő hely és fényviszonyok

A megfelelő hely tekintetében megoszlanak a vélemények: sokak szerint a legideálisabb számára a félárnyékos, vagy árnyékos hely, azonban a virágzáshoz melegre és napsütésre van szüksége. Célszerű olyan helyre telepíteni, ahol a nap első felében bőven éri napsütés, viszont a perzselő déli nap idején már árnyékba kerül.

Verbéna gondozása

Vízigény

A verbéna a virágzási periódusban vízigényes növény, az öntözés mennyiségét befolyásolja, hogy szabadföldbe, illetve ampolnába telepítettük. Az utóbbiban jóval hamarabb kiszárad a földje, ezért kánikulában ajánlott reggel és este is öntözni. Kedveli a lágy vizet (esővizet), a kemény csapvíztől túl meszes lesz a talaj, amelyet nem jól visel. Heti egy alkalommal tápoldattal is locsoljuk meg. A pangó vízre és a túlöntözésre érzékeny.

Táptalaj igénye

A verbénák nem kifejezetten igényesek a földre, legideálisabb számukra a balkonnövények számára összeállított jó vízgazdálkodású virágföld.

Betegségek és kártevők

A verbéna érzékeny a gombás fertőzésekre, ezért mindenképp kerüljük el a túlöntözését.