június 17, 2024

Óvatos bizakodás jellemzi a magyar élelmiszer- és mezőgazdaságot

alma-almaszüret-almáskert

MTI/Balázs Attila

Óvatos bizakodással kezdi az évet a magyar élelmiszer- és mezőgazdaság – mondták a Takarékbank és a Magyar Bankholding elemzői háttérbeszélgetésén a pénzintézet szakértői.

Hollósi Dávid, a Takarékbank agrárüzletágának ügyvezető igazgatója kiemelte: 2021 harmadik negyedévéhez képest javultak a termelők kilátásai a tavalyi év végére. Szerinte a magyar agrárium legnagyobb kibocsátója, a szántóföldi növénytermesztés jó évet zárt a magas gabonaárak miatt, és ha nem csökkennek az árszintek, akkor magasabb költségek mellett is marad a jó jövedelmezőség. Ugyanakkor éreztetni fogja negatív hatását a jövedelmezőségre az alapanyagdrágulás, hiszen például a műtrágya ára soha nem látott szintre nőtt, és a vetőmagok, a növényvédőszerek beszerzése is egyre nagyobb költséget jelent.

Az állattartók helyzetét a takarmány és az energia drágulása nagyon megnehezítette, a magasabb költségeket az értékesítési áraikban nem tudták érvényesíteni. Hogy ez idén milyen mértékben sikerül, az év elején fog kiderülni, az áralkuk alakulása a következő hetek-hónapok egyik legfontosabb kérdése – tette hozzá.

Hollósi Dávid szerint a termelőket és a feldolgozókat a hitelek drágulása szintén óvatosságra inti, hiszen a kamatok 1-2 százalékról 6-7 százalékra nőttek, az olcsó hitelezés korszakának vége. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a magyar élelmiszer- és mezőgazdaság lépéskényszerbe került, muszáj végre a korszerű feldolgozói kapacitásokat létrehozni. Az agrárvállalkozások – mint fogalmazott – még a térségen belül sem számítanak hatékonynak, a nyugati szinttől pedig nagyságrendekkel maradnak el.

A további élelmiszerdrágulást Héjja Csaba elemző is valószínűnek tartja, ugyanis – mint mondta – az utóbbi években az alapanyagok áremelkedéséhez viszonyítva a bolti árak jóval kevésbé nőttek. A feldolgozók költségeinek emelkedését a kereskedők el fogják ismerni, hiszen az ellátást folyamatosan biztosítaniuk kell – tette hozzá.

Véleménye szerint a kereskedőket nem fogja megviselni az árstop, amennyiben az 3 hónapra korlátozódik, hiszen ennyi ideig akár egy hosszabb akció is eltart. A boltok forgalmát ráadásul a következő hónapokban hajtani fogja az szja-visszatérítés, a SZÉP-kártyák élelmiszerre is költhető kerete, a nyugdíj és a minimálbér emelése. Az elemző nem számít arra sem, hogy az intézkedést kiugró mértékű drágulás követné, viszont hangsúlyozta, hogy a legalacsonyabb jövedelműek számára kedvező lesz az árstop, mivel az érintett termékekből ők vásárolnak nagyobb arányban.

MTI

Fotó: MTI/Balázs Attila