július 21, 2024

Antibiotikum-bejelentőrendszer indult állatorvosoknak és nagykereskedőknek

állatorvos tehén

MTI-fotó: Bugány János

Antibiotikum-bejelentő elektronikus rendszert indított az állatorvosoknak és a nagykereskedőknek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) – közölte a hatóság az MTI-vel.

A közleményben hangsúlyozzák, hogy az antimikrobiális-rezisztencia elleni küzdelem és a felelős gyógyszerhasználat érdekében 2022. január 28-tól az állatorvosoknak is havonta jelentést kell készíteniük az élelmiszertermelő állatoknál felhasznált antibiotikumokról, a kötelezettség teljesítéséhez már elérhető a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal új elektronikus bejelentő felülete.

Felidézik, a január 28-tól életbe lépő rendelkezés célja, hogy segítse az antibiotikum felelős alkalmazását az új uniós jogszabályokkal és a nemzetközi szervezetek ajánlásaival összhangban.

Ismertetik, hogy az antibiotikum-hatóanyagú állatgyógyászati készítmények forgalmazásáról a nagykereskedők minden év márciusig adnak éves jelentést. Az idei évtől a tájékoztatási kötelezettség már a felhasználásra is kiterjed, amit az élelmiszertermelő állatok esetében havonta – minden hónap 15-éig, első alkalommal március 15-ig a februári adatokat – kell benyújtaniuk az állatorvosoknak.

Mindkét érintetti kör számára újdonság, hogy a bejelentést a Nébih által működtetett Ügyfélprofil Rendszeren keresztül (https://upr.nebih.gov.hu/) kell megtenni, amelynek kialakításakor kiemelt szempont volt a gyors, egyszerű és felhasználóbarát ügyintézési folyamat megvalósítása – írják a közleményben.

Kiemelték, hogy az intézkedés részint a 2024-től életbe lépő uniós adatszolgáltatási kötelezettség előkészítését szolgálja, továbbá lehetőséget biztosít az antibiotikum eladási és felhasználási adatok keresztellenőrzésére.

A bejelentő rendszer használatát segítő útmutató és egy tematikus „gyakran ismételt kérdések” gyűjtemény a hivatal oldalán, a https://portal.nebih.gov.hu/allatgyogyaszati-termekek honlapon elérhető – tájékoztatott a Nébih.

MTI

MTI-fotó: Bugány János