június 17, 2024

Télizöld fagyal

fagyal

A télizöld fagyal az egyik legjobb választás kerti sövény kialakításához, és térelválasztásra egyaránt. Szinte egész évben ültethető, a szépségét és tömöttségét nyírással éri el. Az ősszel telepített fiatal cserjék tövét érdemes földkupacolással védeni a fagyoktól és a kiszáradástól.

A télizöld fagyal jellemző tulajdonságai

A télizöld fagyal más néven széleslevelű fagyal (Ligustrum ovaliforum) az egyik legkedveltebb gyorsnövésű sövény, amely jól tűri a nyírást. Teljesen sűrű élősövény alakítható ki belőle, mivel sűrű tömör ágrendszert hoz létre. Kiváló házfalak és kerítések takarására. Díszítő értékét az egész évben üde zöld lombjának, és az illatos sárgásfehér virágainak, valamint a gömbölyű kékesfekete színű bogyóinak köszönheti. A magassága elérheti a 2-5 métert, de nyírással tetszőleges magasságra alakítható. Jól tűri a téli fagyokat, bár a fénylő sötétzöld színű levelei megbarnulhatnak, és az új rügyek kipattanásakor hullanak le.

télizöld fagyal

Népszerű fagyal fajták

Aranytarka levelű télizöld fagyal (Sárgatarka)

Léteznek tarka levelű fajtái is, amelyek a levelek színe mellett különböznek növekedésükben, a magasságukban így felhasználásukban. A Sárgatarka (Ligustrum ovalium ’Aureum’) igen kedvelt cserje, jól viseli a hazai szélsőséges időjárási viszonyokat. Mérete 1-2 m, ezért sokrétűen felhasználható alacsonyabb sövényként, például a kerti sütő elhatárolására, vagy járda mellé, de teraszon dézsába is ültethető. Díszítő értékét sárga szegélyű tarka lomjának köszönheti, a vesszőről a leveleket csak erős fagyok esetén dobja le. Lehetőleg napos helyre telepítsük. Az őszi telepítésű töveket tavasszal körülbelül a felére vágjuk vissza, ezáltal több hajtást fejleszt, jobban bokrosodik, és tömörebb lesz. Az idősebb bokroknál az utolsó éves hajtásait érdemes visszavágni.

Fehér-tarka levelű fagyal

A fehér-tarka fagyal (Ligustrum ovalium ’Argentum’) fényes fehér-zöld levelekkel rendelkezik, erőteljes növekedésű örökzöld cserje. Magassága 2-5 m lehet, jellemzően sövényként ültetik, de formanövényként is megfelelő. A jellegzetes színű leveleit (az erős telek kivételével) tavaszig megtartja, enyhe teleken viszont egész tavaszig megőrzik az üde színüket. 10 cm hosszú, illatos bugás virágai sárgásfehér színűek, kellemes illatúak, a termése kissé hosszúkás alakú tompa fekete vagy ólomszürke színű. Közepes szárazság tűrő növény, napos és félárnyékos helyre telepíthető. 3 éves kortól évente egy alkalommal ajánlott a friss hajtásait visszavágni, erre július a legideálisabb.

fagyal ültetése

A télizöld fagyal telepítése

A télizöld fagyal igénytelen cserje, napos félárnyékos helyre telepítsük, üde humuszos talajt válasszunk számára. Telepíthető szinte egész évben, a legideálisabb a tavasz és az ősz. Napon és félárnyékban szépen fejlődik, az árnyékot is tűri, viszont ezeken a helyeken ritka és megnyúlt lesz. Vízigénye átlagos, tápanyag utánpótlást nem igényel.

A télizöld fagyal metszése

A metszésre a tavasz (március, április) a legideálisabb.

Téli védelem

A fagyal fagytűrő növény, viszont az ősszel telepített fiatal cserjék tövét érdemes földkupacolással védeni, a talaj kevésbé szárad ki, és nehezebben fagy át.

fagyal betegségei

Betegségei, és kártevői

A télizöld fagyal általában toleráns a betegségekkel szemben, de a tripszek, levéltetvek károsíthatják.

Fagyal cerkospórás levélfoltosság (Cercospora ligustri)

A cerkospórás levélfoltosságot elsőként Franciaországban írták le. A betegség kialakulásának, a kórokozók terjedésének különösen a csapadékos időjárás kedvez.  A spórák tavasszal, kedvező időjárás esetén a szél és víz segítségével könnyen terjednek. Megjelenésekor a fagyal levelein szabálytalan, ovális, vagy kerek (2-5 mm átmérőjű) középen szürkés, vöröses-lilás szegélyű foltok figyelhetők meg. A kórokozó fekete képletei a foltok közepén találhatók. Később a betegség előrehaladott állapotában összeolvadnak, nekrotizálódnak. A levelek teljesen elszáradnak, majd lehullanak. A fertőzött leveleket mindig távolítsuk el, és semmisítsük meg. Erős fertőzés esetén gombaölő szerekkel védekezhetünk.

Fagyaltripsz (Dendrothrips ornatus)

A fagyaltripsz nagyon apró kártevő, a mérete az 1 mm-t sem éri el. Mivel szabad szemmel nehezen vehető észre, a megfigyeléséhez nagyító szükséges. A fagyalon meleg, száraz időben szaporodhat fel, leginkább tavasztól számíthatunk a megjelenésükre. A megtámadott növény lombja megszürkül a szívogatástól, a levelek fonákján pedig pontszerű ürülékcseppek láthatók. A védekezést a megfigyelésre alapozva végezzük, a felszívódó rovarölős kezelést időnként ismételjük meg.

Fagyal-levéltetű (Myzus-ligustri)

A fagyal levéltetű különösen a friss hajtásokat szívogatja, a kártevőt bárki könnyen felismerheti: hatására a levelek eltorzulnak, és kanalasodnak a fonákjuk felé. A leveleken először a mézharmat, majd a korompenész jelenik meg. A levéltetvek elleni elsődleges védekezést a rendszeres nyírás jelenti, ezzel visszaszorítható a populáció. Természetes ellenségei is gyakran megfigyelhetők, de ezek legfeljebb korlátozni tudják az egyedszámot. Például a katicabogarak lárvái és imágói, a fátyolkák, vagy a zengőlegyek lárvái károsíthatják. A kémiai védekezés során a kontakt és szisztémikus szerek egyaránt hatékonyak, de hátránya ezek a szereknek, hogy a természetes ellenségeiket is gyérítik.