május 22, 2024
petrezselyem

A petrezselyem, más néven fehérrépa az egyik leggyakrabban használt zöldségféle. Kiskertekben a sima levelű fajtát érdemes termeszteni, amely akár balkonládában is nevelhető. Hidegtűrő növény, így próbálhatjuk télire a földben hagyni, vagy a szeptemberi-októberi vetéssel átteleltetni. Megfelelően tárolva hónapokon keresztül friss marad.

A petrezselyem jellemző tulajdonságai

A petrezselyem (Petroselinum) mediterrán eredetű növény, a zellerfélék népes családjába tartozik, amelyek között olyan gyakran használt zöldség- és fűszernövények is szerepelnek, mint a családi nevet adó zeller, a sárgarépa, az édeskömény valamint az ánizs, a kömény, és a koriander. Jellegzetes íze és illata miatt – amelyet az illóolajának köszönhet- már az ókori rómaiak is szívesen fogyasztották, de a magyar konyha népszerű és egyben nélkülözhetetlen darabja.

Egyes vidékeken fehérrépának nevezik, a korai vetésű zöldségek közé tartozik. Kettős hasznosítású növény: a megvastagodó raktározó karógyökere ízes leveszöldséggént, míg dús lombja fűszerként használatos. A zöld levele a tenyészidőszak alatt folyamatosan szedhető. Arra azonban mindig ügyeljünk, hogy a gyökér fejlődése érdekében egy kevés lomb mindig maradjon meg a növényen.

A petrezselyem fajtái

Két fő típusa van, a hagyományos sima levelű változat és a mohalevelű (fodros levelű) petrezselyem. Míg a hagyományos petrezselyem kettős hasznosítású növény, addig a mohalevelű fajta nem növeszt karógyökeret így csak a levelét fogyasztjuk. Kiskertekben a hagyományos gyökérpetrezselyemmel érdemes foglalkozni, amely akár balkonládában is termeszthető.

petrezselyem termesztése

A gyökérpetrezselyem termesztése

A sárgarépa és gyökérpetrezselyem is kétéves növény: az első évben gyökeret és lombot fejleszt. Azon kevés zöldségnövények közé tartozik, amely a részleges árnyékolást is jól tűri, így nagyon jól hasznosítható a kiskertben, például ültethetjük a szőlősor, vagy a gyümölcsfák által takart ágyásokba.

Rövid tenyészidejű korai zöldség, az apró fehér virágait, valamint a magokat a második évtől hozza. Az illatos magok kissé a köményre hasonlítanak, bár annál kisebb a méretük, magas illóolaj tartalommal rendelkeznek. Mivel a növényt a gyökérért és a leveléért termesztjük, és az első évben fel is szedjük, így a kiskertben a virágokkal és a magokkal nem találkozunk.

Tippek a petrezselyem termesztéséhez

A hidegtűrését több módon is ki lehet használni például áttelelő termesztéssel, ilyenkor az őszi vetés után tavasszal biztosít zsenge friss gyökereket. Másik módszer, hogy a téli hónapokban a gyökeret a földben hagyjuk, és igény szerint folyamatosan szedjük fel a földből. Ebben az esetben célszerű fóliával vagy lombbal letakarni.

petrezselyem

A petrezselyem igényei, gondozása

Talaj-előkészítés

A petrezselyem termesztésének egyik fontos elemét a helyes és alapos talaj-előkészítés jelenti. A fajtától függően 20-40 cm-es karógyökeret fejleszt. A szabályos és egyenes gyökérhez az szükséges, hogy a talajt legalább ilyen mélységig ássuk fel. A kötött talajon illetve sekély talajművelés miatt a gyökerek elágaznak és deformálódnak. A kötött talajon bevált módszer a bakhátas termesztés, amelyet a sárgarépa és a burgonyatermesztésben is alkalmaznak. A növényt bakhátra kell vetni – így nem kell a talajt olyan mélyen művelni, csak a bakhát rendszeres, igény szerinti utántöltögetésére kell gondot fordítani –.

Vetése

A petrezselyem hidegtűrő növény, a vetésére a március eleje ideális. Az apró magoknak finom szerkezetű vetőágyra van szükségük, amelyeket lehetőleg egymástól 3-4 cm-re vessük. Mivel igen apró a méretük, célszerű drazsírozott (pillírozott) magokat ültetni, amely biztosítja az ideális sortávolságot (15-25 cm) és tőtávolságot (3-4 cm), a vetés mélysége 2-3 cm legyen. A tárolásra kései fajtákat válasszunk, a termesztésükhöz ne használjunk szerves trágyát.

Öntözés

A magas illóolaj tartalommal rendelkező magok jellemzően igen lassan kelnek ki, így a csíranövények megjelenése akár másfél hónapot is igényelhet. A hosszú kelés alatt a magágyat folyamatosan nedvesen kell tartani, és gondoskodni kell a gyomirtásról. A sűrű állományt április-május folyamán lehet a kívánt sűrűségre egyelni. A termőidőszakban a kis levelei csak igen kevés vizet párologtatnak, ezért nem feltétlenül szükséges öntözni. A tenyészidőszak végén mellőzzük az öntözést, mivel rontja a gyökér tárolhatóságát.

A petrezselyem betakarítása

A hagyományos tavaszi vetésű zöldséggyökerek felszedését érdemes a fagyok előtt megtenni. Bár a növény bírja a fagyokat, a fagyos talajból nehezebb sérülés nélkül kiemelni. A hosszú tárolásra szánt gyökereket ne mossuk meg, és csak épeket válasszunk ki. Homokba, vermelve, vagy egyenként papírba csomagolva tavaszig tárolhatjuk. A levélzöldje szárítva és fagyasztva tárolható.