május 22, 2024
Hónapos retek

A hónapos retek az egyik legnépszerűbb primőr zöldségfélénk, jelentős C-vitamin tartalommal rendelkezik. A tavasz és a húsvét jellegzetes zöldségnövénye, a boltok polcain szinte folyamatosan megtalálható csomózott, vagy zacskózott kiszerelésben. Kiskertekben igen közkedvelt a rövid tenyészideje, és egyszerű termeszthetősége miatt. Jól tűri a hideget, és a tavaszi vetést követően a csírák az esetleges mínuszokat is gond nélkül átvészelik.

A hónapos retek jellemző tulajdonságai

A hónapos retek a köznyelvben retek (Raphanus sativus) a káposztafélék népes családjába tartozik, az érés során megvastagodott szík alatti szárrészét fogyasztjuk. Termesztése több ezer éves múlttal rendelkezik. Hazánkban a vörös színű Röszkei konstans fajták, valamint a fehér foltos Félegyházi fajták termesztése volt jelentős, de ma már a hibrid hónapos retkek is terjedőben vannak, például a Celesta F1, vagy a Vienna fajták.  Már a neve is utal az egyik legfontosabb tulajdonságára, nevezetesen a rövid tenyészidejére, amely nagyjából egy hónap.

Hazánkban szinte bárhol termeszthető, egyedül elegendő fényre van szüksége a gumók tökéletes fejlődéséhez. Kissé csípős ízét a mustárolaj-tartalomnak köszönheti, nagyobb mennyiségben ez a vegyület található meg a tormában és a mustárban. C-vitamin tartalma magas – kevésbé közismert, hogy a paradicsoméval közel azonos –. Hidegtűrő növény, így a kora tavaszi változékony időjárás sem okoz neki gondot, a csíranövények károsodás nélkül vészelik át a mínuszokat is.

Hónapos retek ültetése

Egyéb retek félék: nyári fajták és őszi-tavaszi fajták

A jól ismert piros színű retek mellett kétszínű, fehér-piros színátmenetes fajták is vannak. A gömb alakú fajták mellett érdemes kipróbálni a hengeres és hosszúkás változatokat is. Egyes retek fajtáknak kevésbé szőrös a levelük, ezeket érdemes salátaként hasznosítani. Kedveltek az egyéb retekfélék is, amelyek viszont jóval hosszabb tenyészidővel rendelkeznek.

Fehér retek

A fehér retek többnyire egyszínű, megnyúlt alakú, répatest alakú zöldség a nyári fajták közé sorolható, és a nyári hónapokban található meg a piacokon. A tenyészideje hosszabb, akár 2 hónap is lehet, a vetésre az április-május az ideális.

Sörretek

Jellegzetes nyári fajtatípus, amely vajretekként, vagy vajrépaként is ismert. Lágy ízének és puha állagának köszönhetően egyre népszerűbb, előnye, hogy egész évben elérhető.

Jégcsapretek

A jégcsapretek szinte egész évben kapható, az állaga kissé keményebb, inkább a karalábéhoz hasonlít. A nyers fogyasztáson túl alkalmas töltött ételek, vagy főzelék készítésére is.

Fekete retek

A nyári fajták mellett őszi-téli fajták is léteznek, ezek színe általában fehér és fekete, jól tárolhatók akár tavaszig. Az egyik legfontosabb fajta a fekete retek, amely a nevét a vastag, kéreg jellegű héjának köszönheti.

De egyes későbbi vetésű, hosszabb tenyészidejű sörretek fajtákat is az ősziek közé sorolnak. A gumók általában nagyobb méretűek, lehetnek lapított gömb, gömb alakúak, valamint répatest alakúak. Az őszi-téli fajták augusztustól egészen november közepéig is elvethetők, a tenyészidejük jóval hosszabb, akár 90-110 nap is lehet.

Hónapos retek gondozása

A hónapos retek ültetése

A hónapos retek szaporítása helyre vetéssel történik, ideális időszak a március közepe. A fajta mérete befolyásolja a vetés sűrűségét. A legtöbb hónapos retek a következők alapján vethető, de mindenképp ajánlott a vetőmagos tasakon lévő információt elolvasni. A magokat 2-3 cm mélyre vessük: egy négyzetméterre 50-100 db mag, folyóméterenként 25-30 db maggal számoljunk. Sortávolság 10-20 cm, tőtávolság 4-8 cm.

Tippek a retek vetéséhez

A retek vetésénél jól bevált kiskerti gyakorlat, hogy a vontatott kelésű sárgarépát közel egy időben vetik el a retekkel gyakran egy ágyásba. A retek gyorsabban fejlődik, mutatja a répa alig látható csíráit, így azt könnyebb ápolni, és kisebb az esélye, hogy kikapáljuk. Mire a répa fejlődése beindul, addigra a retek már kikerül az ágyásból.

A retek ezenkívül előveteményként is hasznosítható: a rövid tenyészideje miatt az ágyás még az adott évben más növény (például bab, borsó, paprika vagy paradicsom) számára is hasznosítható.

A hónapos retek gondozása

A hónapos retek gondozása egyszerű, a fényigénye mellett az öntözésre, valamint a tápanyag-utánpótlásra kell gondot fordítani. Ha márciusban kevés a csapadék, akkor a gumók hízása miatt vízpótló öntözésre van szükség. A talaj kiszáradása előtt kisebb vízadagokkal öntözzük. Lehetőleg a retekfélék alá szerves trágyát ne tegyünk, mivel a talaj magas nitrogén tartalma miatt a gumó hajlamos lehet repedezésre, és pudvásodásra, és az ízét is csípőssé teheti. Az új hibridek előnye a konstans fajtákkal szemben, hogy kisebb a lombjuk, és a gumójuk, és kevésbé hajlamosak pudvásodásra. Ellenállóbbak a talajbetegségekkel szemben, és többféle toleranciával rendelkeznek. A gondozása során a gyomirtásra és a káposztalepke elleni védekezésre kell gondot fordítani.