július 20, 2024

Precíziós hígtrágya-kijuttatási technológiát fejlesztenek

marhatrágya

Mesterséges intelligencián alapuló, precíziós hígtrágya-kijuttatási technológiát fejleszt a gödöllői Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és a nyíregyházi AJG Agrogép Jármű- és Gépgyártó Kft., az egyetem és a cég alkotta konzorcium a beruházásához több mint 588 millió forint vissza nem térítendő támogatást használhat fel.

A felsőoktatási intézmény  közleményében ismerteti: a Ginop Plusz programban támogatást elnyert projekt célja egy olyan precíziós kijuttatási technológia kifejlesztése, amely leköveti a mezőgazdasági terület térbeli változatosságát, és a talaj aktuális tápanyag-ellátottságának, valamint a növényállomány igényének megfelelő mennyiségű hígtrágyát képes kijuttatni a környezetbe.

Magyarországon 2022-ben több mint 54 ezer hektár mezőgazdasági területen folyt hígtrágyázás, volumene évi 2,9 millió köbmétert tett ki.

Az egyetem közleménye idézi Szabó Istvánt, a MATE Műszaki Intézetének igazgatóját, aki elmondta, a modern kor egyik legfontosabb feladata, hogy az élelmiszer-alapanyagokat a korszerű mezőgazdasági technológiák alkalmazása révén úgy állítsák elő, hogy a környezeti terhelés minél alacsonyabban maradjon, kijuttatás esetén pedig a kijuttatott anyagok arányát és összetevőit „patikamérlegen” lehessen meghatározni.

Ferencz Géza, a mezőgazdasági szállító járművek tervezését és gyártását végző AJG Agrogép Jármű- és Gépgyártó Kft. ügyvezetője ismertetése szerint ennek eléréséhez a teljes technológiai sor átalakítása és fejlesztése szükséges, vagyis a folyékony és szilárd fázist tartalmazó hígtrágyát homogenizálni kell.

A projekt céljai között szerepel a szállítmányokat követő rendszer kidolgozása, valamint egy autonóm mozgású, úszóplatformos hígtrágya-homogenizáló eszköz és egy precíziós hígtrágya-kijuttató tartálykocsi kifejlesztése is – tette hozzá.

A konzorcium tagjai azt remélik, hogy a kidolgozott technológiával megfizethető áron lehet majd kontrollálni a hígtrágya töltési és ürítési helyszíneit, a mennyiségeket és a szállítási útvonalat, a precíziós kijuttatás pedig lehetővé teszi a termesztett növények optimális tápanyag-ellátását.

A nyilvános cégadatok szerint az AJG Agrogép 2022-ben 128 dolgozót foglalkoztatott, nettó árbevétele 2,8 milliárd forint volt, ennek fele az exportértékesítésből származott. A cég adózott eredménye elérte a 88,7 millió forintot. A cég 2021-ben 2,7 milliárdos árbevétel mellett 97,1 millió forint nyereséget realizált.

MTI