április 20, 2024

Rózsa ültetése

rózsa

A rózsa hosszú évek óta az egyik legnépszerűbb dísznövényünk. Rengeteg féle fajtája van, ezek között télállók is vannak. Olyan helyre ültessük, ahol legalább 5-6 óra napfény éri. Számtalan kártevője és betegsége van, ennek ellenére az egész nyáron tartó virágpompa sok örömet okoz, ezt rendszeres ápolással érhető el.

A rózsa ültetése, gondozása

A rózsa az egyik legkedveltebb dísznövényünk, számtalan fajtája van, amelyeket az ízlésünknek és igényeinknek megfelelően változatos módon ültethetünk. Az ültetés előtt mind a szabadgyökerű rózsát, mind az edényes rózsát vigyük napos helyre, és állítsuk vízbe 4-5 órán keresztül. A szabadgyökerű rózsát csomagoljuk ki, óvatosan hajtogassuk szét a gyökereket, az esetleges sérült gyökereket is távolítsuk el, pár cm-t vágjunk le a gyökérzetből. Az edényes rózsát edényével együtt, ennél nem szükséges kicsinyíteni.

rózsa

Ültetőhely kialakítása

A rózsa ültetésére alkalmas a tavasz és az ősz is, de ha szabadgyökerű oltványt telepítünk, azt októberig ültessük el. Olyan helyet válasszunk, ahol legalább 5-6 óra napfény éri naponta, ezenkívül  a terület szellős és huzatmentes is legyen. Ültetés és feltöltés előtt (és után) alaposan iszapoljuk (öntözzük be). Az ültető gödör kb. 40 cm mély legyen, sorba ültetve legalább 30-40 cm-es hely maradjon mindig ki. Többsoros ágyásnál 60 cm-es sortávolság ajánlott. Az oltás helye kerüljön 3-5 cm-rel a talajszint alá. A rózsafákat az eredeti ültetési mélységükig, vagy az első visszametszésig helyezzük. Nem igényes a talajra, ha megfelelő mennyiségű tápanyagot kap. Homoktalajon rendszeres tartós műtrágya bedolgozásra van szükség. A pangó vizet nem kedveli.

Konténeres rózsa ültetése

Az év bármely szakaszában ültethető – kivéve a forró, száraz napokat, és a fagyos időszakokat. A meglévő edényénél kétszer szélesebb, és kissé mélyebb gödörbe ültessük. Emeljük ki, de a földlabda meg ne sérüljön. Távolítsuk el a gyenge hajtásokat, és a főhajtásait is metsszük vissza – magas törzsű rózsánál 2-3, a futórózsánál 8-10, a bokorrózsánál 3-4 szemre.

Mivel évtizedekig a helyén marad, bőségesen el kell látni ültetéskor szerves anyaggal. Az ültető gödör földjét dúsítsuk vagy érett istállótrágyával, komposzttal, vagy humusszal. Ültetéskor és minden tavasszal a gyors begyökeresedést és hajtásfejlődést segíthetjük 6-7 g/tő tartós műtrágya talajba dolgozásával. A konténeres rózsát a benne lévő közeg szintjéig ültessük bele a gödörbe. Ültetés után alaposan iszapoljuk, tövenként minimum 5 l vízzel.

Rózsa öntözése

A töveket az első fagyok beálltáig rendszeresen öntözzük, a talajt legalább 15 cm mélyen nedvesítsük át. A nyári aszály idején rendszeresen öntözzünk. Új telepítéseknél inkább ritkább, de nagyobb vízadagokkal történjen, úgy hogy a leveleket lehetőleg ne érje a nedvesség.

rózsa

Műtrágyázása

A rózsát évente 3 alkalommal ajánlott műtrágyázni. A folyékony és szilárd műtrágyát öntözéssel juttassuk a talajba. Az első adag (7-8 g/tő) a korai metszés után, a 2. a fővirágzás elején, a 3.  adag pedig július végén, a 2. és 3. káliumban gazdag műtrágya legyen.

Mulcsozás

A talajnedvesség megőrzése érdekében a tő köré könnyű nyári mulcsot használjunk, a semleges talajigényű rózsa számára a fenyőkéreg mulcs nem alkalmas, mivel a talajt savanyítja. A nem fagyálló fajták tövét télire az elágazásig földdel kupacoljuk fel, szórjunk rá száraz lombot, fenyőgallyat. A téli mulcsot áprilisban távolítsuk el.

A rózsa metszése

A rózsa a virágait az azonos évi hajtások végén hozza. Metsszük vissza az előző évi hajtásokat, ezzel serkentjük oldalhajtás képződésre, amely a záloga a bőséges virágzásnak. Az idősebb tövekről metsszük le az elöregedett vesszőket, a visszafagyott hajtásvégeket egészen az egészséges részig, és a belsejében lévő gyenge hajtásokat is. A szemzési hely alatt növő alanyhajtásokat tőből távolítsuk el. A kifele néző rügy felett kb. fél, 1 cm-rel, 45 fokos szögben befelé lejtve metsszünk.

A folyamatos virágzás és a növény energiájának megőrzése érdekében nyáron elnyílt virágfejeket távolítsuk el. Új telepítésű rózsatőnél az elnyílt virágfejeket a legalsó háromleveles lomblevél fölött metsszük vissza éles késsel, metszőollóval. A többéves rózsatöveknél az első ötleveles lomblevél fölött, hagyva minden hajtáson legalább két ötleveles levelet. A magas törzsre oltott rózsáknál, és a bokorrózsáknál, ha túl magasra nőtt vágjuk vissza 2/3-ig.