június 17, 2024

Díszkert vs. haszonkert

díszkert haszonkert

A kertészkedés egyre népszerűbb, nemcsak a kertes ház tulajdonosai, hanem a kertkapcsolattal, vagy a terasszal rendelkezők virágosítanak, termesztenek fűszernövényeket, és ültetnek haszonnövényeket. Mielőtt belefognánk, számos dolgot kell megvizsgálni, például olyan díszkertet szeretnénk ahol akár pihenni is lehet, vagy olyan haszonkertet ahol zöldségeket, gyümölcsöket és gyógy- és fűszernövényeket termeszthetünk. Az sem mindegy, hogy milyen jellegű kerti munka elvégzésre vagyunk képesek.

Díszkert és/vagy haszonkert

Egy díszkert és egy konyhakert nem csak komoly beruházást jelent, de az ápolása, gondozása jelentős szabadidőt fog a jövőben igényelni. Mielőtt belevágnánk érdemes pár szempontot előzetesen átgondolni.

Kiválasztás szempontjai

Rendelkezésre álló terület

A kiválasztás egyik szempontja a rendelkezésre álló terület mérete. Vannak olyan kertek, amelyekben mindkettő féle növény megtalálható, ezek jobbára 100 négyzetméternél nagyobbak. Kisebb területen érdemes lehet a két funkció közül választani, mivel megosztva egyik célnak sem lenne elegendő, és nem érhető el megfelelő terméshozam sem a befektetett munka ellenére.

díszkert haszonkert

Egészségi állapot, allergia

Az sem mellékes, hogy milyen egészségi, fizikai állapottal rendelkezünk. Mivel a kertgondozás számos fizikai munkát igényel, kérdés az, hogy mennyire bírjuk a kertgondozással járó rendszeres munkálatokat- a hajlongást, mozgatást, stb-t. Bár a most igen népszerű magaságyás nagyban könnyítheti meg a munkát, egyre több helyen láthatunk asztalra telepített ágyást is, ahol akár állva is végezhetjük a növényekkel járó teendőket. Manapság egyre többen küszködnek az allergiával, és bár a kerti növények túlnyomó többsége csak minimálisan, illetve egyáltalán nem allergén, viszont az, hogy vonzzák a rovarokat, az gondot okozhat az arra érzékenyeknél. Érdemes olyan növények közül választani, amely a beporzó rovarok számára kevésbé vonzóak. Kisgyerekes családoknál nem árt figyelni arra, hogy az adott dísznövény mérgező-e, – vagy a véletlen baleset esetében- tövisekkel, tüskékkel rendelkezik-e.

Gondozási igény

Alapvetően a haszonkert több gondozást igényel, mint a díszkert – mivel rendszeresen öntözni, tápoldatozni, gyomlálni, permetezni kell –, bár igaz, vannak munkaigényesebb díszkertek is. Sokan nem gondolják, de a sziklakertek gondozása sem kevés munkát igényel.

díszkert haszonkert

Szabadidő mennyisége

A szakemberek szerint nagyon fontos, hogy előre felmérjük, hogy a hétköznapokban mennyi időt tudunk a kertre szánni, a nyaralási szokásainkat sem árt figyelembe venni. Ezért, ha az ingatlantulajdonos szabadideje csekély, nem rendelkezik saját kertésszel, számukra inkább a kompakt virágágyások ajánlottak (kevésbé gyomosodnak), illetve dézsákba ültetett citrusok, díszfák javasoltak.

Haszonkert és díszkert együtt

A kertépítés népszerűvé válásával a haszonkertek kissé háttérbe szorultak, de ugyanakkor számos európai országban évszázadok óta a két funkciót együtt valósították meg. Manapság minden kertben kialakítanak egy olyan részt, ahol legalább pár tő paprikát, paradicsomot és fűszernövényeket termesztenek.

Jó megoldás, ha az egynyári vagy évelő virágágyásba pár paradicsom tövet ültetünk, szegélyként pedig fűszernövényeket telepítünk. A rendszeres nyírásukkal egyrészt kompaktabb és erősebb növényeink lesznek, másrészt folyamatosan elláthatjuk a családot friss fűszerekkel.

díszkert haszonkert

Nagyobb kertben vidéki hangulatot teremthetünk, ha vegyesen ültetünk gyümölcsfákat és díszfákat. Ha ellenállóbb réti gyepet alkalmazunk a pázsit helyett, – amelybe akár százszorszépeket telepítünk -folyamatosan virágzó zöld felületet nyerhetünk.

A hagyományos zöldséges ágyások köré törpe cserjéket telepíthetünk, Az ágyások közé érdemes a talajt geotextillel lefedni, amellyel a gyomosodás is csökkenthető. A geotextil pedig eltüntethető, ha fenyőkéreggel, vagy apró kavicsokkal leszórjuk.

Nagyon mutatós a veteményes díszkertben egy kihelyezett pad, amely  alkalmas pihenésre a kerti munkák közben és után, de tele is rakhatjuk színes virágzó cserepes növényekkel. Vidámabbá, élénkebbé tehető a veteményes, ha színes virágzó cserjékkel vesszük körbe a haszonnövényeket.

Aki csak kisebb területtel rendelkezik számukra az emelt ágyás (magaságyás) is jó megoldás. Ezek általában peremes, 30-50 cm magas, 1-2 m2-es modellek, amelyet a barkácsáruházakból kedvező áron lehet beszerezni lapraszerelt állapotban.

A faládák, színes dézsák alkalmasak a különböző féle haszon és dísznövények ültetésére akár a teraszon is, így a kerthez hasonlóan élvezhetjük a vegyes kert hasznát és szépségét egyaránt.