április 24, 2024

Streaming szolgáltatások a hagyományos televíziózás ellen

Streaming

Ma már Magyarországon is több millió ember rendelkezik valamilyen streaming előfizetéssel, az előfizetők száma pedig továbbra is növekedésben van. Ezzel párhuzamosan az az idő, amelyet az emberek a hagyományos TV-előtt töltenek, egyre csökken. A 21. század egyértelműen az online forradalom korszakát hozta el, amely a streamingen kívül megfigyelhető még például az online vásárlás, online videójátékok és az online szerencsejáték esetében is, például az IceCasino netes kaszinóhoz hasonló oldalak sikerével. Az internet forradalma persze nem jelenti azt, hogy a hagyományos TV ki fog halni. A hagyományos televízióban is vannak olyan műsorok, amelyek továbbra is nagyon népszerűek. Ilyenek például az élő műsorok, amely műfajt az online tartalomgyártók is előszeretettel másolnak.

A Streaming Szolgáltatások Előnyei

A streaming legfőbb előnye az óriási mennyiségű és bármikor elérhető tartalom. Ha nem élő tartalmat szeretnél nézni, hanem mondjuk egy filmet vagy sorozatot, akkor a hagyományos TV nem tud versenyezni a streaminggel. Az olyan szolgáltatók, mint például a Netflix, a Disney+ vagy az HBO Max több ezer vagy akár több tízezer azonnal elérhető filmet és sorozatot kínálnak. Az elérhető tartalmak listája folyamatosan bővül, többek között a szolgáltatók saját gyártású tartalmaival. Ezzel párhuzamosan egyre több az exkluzív tartalom is, amely csak egy bizonyos streamingszolgáltatónál érhető el és arra szolgál, hogy az adott szolgáltató minél több nézőt csábítson be a platformjára. Persze ezen kívül is számos előnye van az online streamingnek:

  • Személyre szabott tartalmak: A streaming szolgáltatók algoritmusai kifejezetten jó tartalmakat tudnak neked ajánlani a korábban megtekintett és a neked tetszett filmek és sorozatok alapján.
  • Többféle hang és felirat: Ha streamelve nézel egy tartalmat, akkor a magyar szinkron mellett eredeti hanggal vagy felirattal is élvezheted azt.
  • Azonnali elérhetőség: Online nemcsak megválaszthatod azt, hogy mit szeretnél nézni, de nem is kell várnod arra, hogy megnézhesd a következő részt a kedvenc sorozatodból. A már megjelent tartalmakat akkor nézed, amikor csak akarod, nem úgy, mint a TV-ben ahol naponta csak egy részt ismételnek egy sorozatból.
  • Exkluzív tartalmak: Egyre több a streaming exkluzív tartalom, különösen a sorozatok esetében. Ehhez képest Magyarországon a hagyományos TV-ben viszonylag kevés az exkluzív tartalom.

A Bőség Zavara

Persze a streamingnek nem kizárólag előnyei vannak. Ha szoktál tartalmat fogyasztani valamilyen streaming platformon, akkor bizonyára veled is előfordult már, hogy akartál nézni valamilyen filmet, de végül azzal ment el akár 1 óra is az estéből, hogy nem tudtad eldönteni, hogy a rengeted lehetőség közül melyiket válaszd. Ez egy nagyon is létező pszichológiai jelenség, amelyet a bőség zavaraként szokás emlegetni. Az emberi agy nehezen tud döntést hozni, ha túl komplex választás elé állítják. Gyakran sokkal nehezebb az online elérhető több tízezer tartalom között találni egy olyat, ami érdekel, mint a 10-15 filmcsatorna közül kiválasztani azt, amely éppen a téged leginkább érdeklő filmet sugározza.

Ironikus hát, de rengeteg választási lehetőség alkalmanként nem csak előny, de hátrány is lehet a hagyományos TV-vel szemben. Ez ellen a streamingszolgáltatók leginkább a már említett okosalgoritmusokkal küzdenek, amelyek megpróbálnak neked tartalmakat ajánlani, a korábban megtekintett filmjeid és sorozataid alapján. Ezek az algoritmusok több platform esetén már kifejezetten jól működnek.

Az Élő és Állandó Jellegű Műsorok

A két műsorforma, amelyben a hagyományos televíziózás előnye továbbra is töretlen az élő és az állandó jellegű műsorok. A legtöbb streamingszolgáltató még csak nem is kínál élő műsorokat, hiszen az egész alapkoncepciójuk azon alapul, hogy ezeken a platformokon te választhatod meg azt, hogy mit és mikor szeretnél nézni. Ennek ellenére más online platformokon, például a YouTube és a Twitch oldalakon nagyon népszerűek a különféle élő műsorok is. Ezeken a platformokon azonban jellemzően független tartalomgyártók alkotnak, akik mögött nincs a nagy televíziós csatornákhoz hasonlítható eszköztár, így az élő műsorok tekintetében a hagyományos TV csatornák továbbra is piacvezetőek.

A másik műsorforma, amelyet a legtöbb ember még mindig a hagyományos TV-vel köt össze az állandó jellegű műsorok. Állandó jellegű műsornak lehet tekinteni például a híradót, amely minden nap este 6-tól 7-ig tart és a mindenkori aktualitásokról számol be. Ilyen jellegű tartalmat nem kínálnak a streamingszolgáltatók. Szintén az állandó jellegű műsorok egy speciálisabb példája a minden évben közvetített ünnepi tűzijáték. Ide sorolhatóak még a különféle köztájékoztatást betöltő műsorok is, mint például a választási műsorok, vagy a társadalmilag hasznos műsorok. Ebbe a műfajba a streaming szolgáltatók nem igazán tudnak és akarnak belépni, többek között azért sem, mert ezek egy része eleve az állami TV csatornák feladata. Ennek megfelelően a köztájékoztatásnak és az állami közszolgáltatást képviselő műsoroknak belátható időn belül továbbra is kizárólag a hagyományos TV csatornák fognak helyet adni.

A Streaming Jövője

A streamingpiac az utóbbi években kicsit túltelítődött, így mostanában inkább visszaesést, mint további fejlődést lehetett tapasztalni. A COVID miatti otthoni karantén idején rengeteg volt az új feliratkozó, azonban néhány évvel később közülük sokan már inkább lemondják az előfizetésüket. Ennek az oka egyrészt az, hogy nincs annyi idejük, hogy kihasználják a szolgáltatást, de az is, hogy nagyon sok lett az alacsony minőségű streaming tartalom.

Ennek ellenére ez a kis visszaesés csak átmeneti lesz és a streaming népszerűsége tovább fog nőni, ahogy az idősebb, még a TV-hez szokott generációk egyre fogynak. Ezzel párhuzamosan és ettől függetlenül, a hagyományos televíziós csatornák iránti érdeklődés tovább fog csökkenni. A jövőben az is elképzelhető, hogy a hagyományos TV adás anyagilag nem lesz kifizetődő és egyszerűen megszűnik.