május 24, 2024

Tudatosabbak a termelők a tavalyi aszálykárok után

aszály-kukorica

MTI/Rosta Tibor

Idén érezhetően nőtt az érdeklődés az aszálykárok elleni biztosítás iránt, miután a tavalyi szárazság súlyosan érintette a termelőket – közölte a Generali Biztosító az MTI-vel.

A közleményben felidézték, hogy tavaly kifejezetten súlyos aszály pusztított, a gazdák összesen 1,45 millió hektárra jelentettek be aszálykárt, a mezőgazdasági biztosítással foglalkozó társaságok mintegy 41 milliárd forintot fizettek ki az érintetteknek az aszálykár és a szélsőséges időjárás okozta egyéb károk enyhítésére.

A kukorica szenvedte el a legnagyobb kárt, volt olyan kukoricatermelő, akinek a Generali 100 millió forintot meghaladó összeget térített az elmúlt évben, de rengeteg 50-80 millió forintos kifizetés is történt – jelezte a biztosító.

A közlemény szerint egyre többen választják a díjtámogatott növénybiztosítást, mert ebben az esetben a befizetendő összeg egy részét a jogszabályban meghatározott állami szerv visszatéríti a termelőnek. A díjtámogatott növénybiztosítást választó gazdák a károkat leggyakrabban okozó természeti kockázatok mindegyikére köthetnek biztosítást, így őszi-, téli-, tavaszi fagy, tűz, jég, vihar, aszály, árvíz, illetve felhőszakadás okozta veszteségekre is.

A kötési időszak május 31-ig tart, de ettől az évtől változtatás történt, a kárenyhítő juttatás összegének megállapításánál csak az a mezőgazdasági biztosítás fogadható el, amelyet már az első káresemény bekövetkezése előtt megkötöttek – hívta fel a figyelmet a biztosító.

MTI